Maritiem Museum zoekt avonturiers!

 

Meivakantie in het Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam zoekt echte durfallen, die in de meivakantie nieuwe werelden willen ontdekken. Van 22 april t/m 7 mei staat er een rariteitenkabinet in het museum en worden spannende activiteiten georganiseerd. Ook in onze tentoonstellingen zijn volop avonturen te beleven. Zo maken bezoekers in ‘Expeditie Knappe Koppen’ kennis met onderzoekers aan boord van VOC-schepen en wanen zij zich op een boorplatform in de ‘Offshore Experience’.

De activiteiten in de meivakantie hangen samen met de nieuwe familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ (8+). Met gevaar voor eigen leven voeren wetenschappers in de 17e eeuw op VOC-schepen over de wereldzeeën. Ze deden onderzoek naar verre culturen, flora en fauna. Als hedendaags ontdekkingsreiziger neemt astronaut André Kuipers bezoekers aan de hand door ons scheepvaartverleden.

Tekenworkshop 'André het astronautje'
Een bijzondere activiteit in de meivakantie is de tekenworkshop van illustrator Natascha Stenvert op woensdagmiddag 3 mei a.s. In samenwerking met André Kuipers maakte zij het prentenboek ‘André het astronautje’ (2012), waarvan in eerste drie maanden al 10.000 exemplaren werden verkocht. Stenvert werkte voor verschillende opdrachtgevers na haar opleiding aan de Groningse kunstacademie. Ze is bekend van boeken als ‘Kolletje’ en ‘Daan de Voetbalkampioen’.

Op ontdekking door nieuwe werelden
Naast de tekenworkshop zijn er meer activiteiten, waarin jeugdige bezoekers nieuwe werelden ontdekken. Op dinsdag 25 april schilderen kinderen (8+) hun eigen “exoplaneet”, een aarde-achtig hemellichaam op veertig lichtjaren van onze wereld. Een dag later worden kinderen tot 8 jaar voorgelezen uit ‘André het astronautje’ en Professor Plons. In de voetsporen van Maria Merian, een onderzoeker die in de 17e eeuw naar Suriname voer, maken bezoekers hun eigen vlinder (vrijdag 28 april) of proeven ze insecten, zoals geroosterde sprinkhanen (zaterdag 6 mei). Het volledige programma voor de meivakantie is te vinden op de website van het Maritiem Museum.

Iets bijzonders voor het rariteitenkabinet
In het rariteitenkabinet, dat in de hal van het Maritiem Museum staat, zijn allerlei vreemde voorwerpen en spannende spelletjes te vinden. Rariteitenkabinetten waren erg populair tussen de 16e en 18e eeuw, omdat wetenschappers op hun ontdekkingsreizen bijzondere planten en dieren tegenkwamen. Bezoekers van het museum mogen ook hun eigen (zelfgemaakte) ‘rariteit’ meenemen. Misschien is daar een mooi plekje voor in één van de laatjes of kastjes van het kabinet!