23.08.18

1 t/m 9 september maritiem festival in de Leuvehaven

De eerste week van september en organiseert het Maritiem Museum Rotterdam rondvaarten op historische schepen, demonstraties en een actief familieprogramma in de Maritiem Museum Haven. Zaterdag 1 en zondag 2 september draaien de historische kranen op volle toeren en kan jong en oud –live- zien hoe goederenoverslag vroeger werkte in de haven. Te gast zijn de woonboot en voormalig binnenvaartschip ‘Robbedoes’ én stoomschip ‘Christiaan Brunings’ van Het Scheepvaartmuseum, waarmee ook een rondvaart op de Nieuwe Maas gedaan wordt. In het weekend van 8 en 9 september doet het Maritiem Museum er tijdens de Wereldhavendagen nog een schepje bovenop met de komst van vele historische schepen in de Leuvehaven en activiteiten waar publiek op 8 en 9 september gratis aan kan deelnemen.

Weekend van 1 en 2 september
Dit weekend laten we zien zien hoe het overslaan van goederen er vroeger in de haven aan toe ging. En kunnen kinderen zelf aan de slag om hun eigen binnenvaartschip te ontwerpen of deelnemen aan het familieprogramma met zakkensjouwen, vlag seinen, een ritje op de locomotor of het maken van een eigen windvanger. Men mag aan boord van de woonboot en voormalig binnenvaartschip de Robbedoes; in 2016 uitgeroepen tot ‘Woonboot van het Jaar’. Extra leuk wordt daarna een bezoek aan de Annigje, een historisch binnenvaartschip uit 1906, om te zien hoe 100 jaar geleden een binnenvaartschip eruitzag. En voor wie meer wil weten over de passie van het typisch Nederlandse wonen op water: alléén dit weekend is de gelijknamige tentoonstelling nog te bezoeken.

Met een Amsterdammer langs de highlights van Rotterdam
Het stoomschip en ijsbreker Christiaan Brunings van Het Scheepvaartmuseum is vanaf begin september te gast bij het museum. Op 1 en 2 september kun je mee op een rondvaart van deze unieke ijsbreker en voormalig directieschip. Tijdens de Wereldhavendagen ligt het schip afgemeerd in de Maritiem Museum Haven en is iedereen welkom aan boord, waar je alles te weten komt over de historie van dit schip. Tickets zijn te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets. Wees er snel bij want vol=vol.

Instasail door het Maritiem District
Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum een “instasail” waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District en fotografietips geeft.

Bruisend programma Maritiem Museum Haven tijdens de Wereldhavendagen op 8 en 9 september

Het Maritiem Museum is tijdens de Wereldhavendagen gratis toegankelijk en heeft een uitgebreid programma voor jong en oud in de Maritiem Museum Haven met gastschepen, rondvaarten, demonstraties en een familieprogramma met zakkensjouwen, vlag seinen, lading hijsen of het maken van een eigen windvanger. De stoomslepers Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot de Havendienst 2 maken dit weekend deel uit van het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en vertrekken vanaf ss Rotterdam.

Museum van het jaar
Onlangs won het Maritiem Museum de ‘BankGiroLoterij Museumprijs 2018’ en mag zich daarom museum van het jaar noemen. Dit is de grootste culturele publieksprijs die jaarlijks plaatsvindt. Ruim 42.000 mensen lieten weten dat het Maritiem Museum hún favoriet is. Met het gewonnen bedrag van €100.000 zal het museum een interactieve werkplaats in de museumhaven realiseren.