Maritiem Museum duikt in het nieuws

Lezing naar aanleiding ramp containerschip Noordzee


Naar aanleiding van de ramp met het containerschip MSC Zoe, die in de nacht van 1 januari 345 containers verloor in de Noordzee, neemt havenconservator Jan Briek van het Maritiem Museum Rotterdam op vrijdag 15 en zondag 17 februari om 15:00 uur museumbezoekers middels een lezing mee in de wereld van containertransport. Hoe vaak ging het vroeger en gaat het nu eigenlijk mis met het transport van containers op zee? Wat doet de maritieme sector hieraan? Aan de hand van verhalen en objecten uit de vermaarde collectie van het Maritiem Museum onderzoekt en vertelt hij meer over het nieuws van vandaag.

Containertransport

Het containerschip MSC Zoe verloor in de nacht van 1 januari 345 containers in de Noordzee. Hoe staat deze ramp in verhouding tot eerdere scheepsrampen met containerschepen? Wat probeert de industrie eraan te doen en wat zijn de oorzaken? Havenconservator Jan Briek van het Maritiem Museum Rotterdam duikt in het nieuws en gaat met een lezing in op de achtergronden van containervervoer en de ontwikkelingen en gebeurtenissen door de jaren heen. Waarom is het containervervoer zoals het is vandaag de dag? Alleen al in Rotterdam passeren 7 miljoen containers per jaar en de grootste containerschepen hebben meer dan 20.000 containers aan boord. In deze lezing komen museumbezoekers alles te weten over de wereld achter de cijfers.

“Wist je dat er per dag 5 á 6 miljoen containers wereldwijd vervoerd worden en in niet eens één procent van de gevallen gaat het mis! Containervervoer is een van de best geordende vervoerstakken ter wereld.” Jan Briek, havenconservator Maritiem Museum Rotterdam

Tweemaandelijks duikt het Maritiem Museum in het nieuws

Het Maritiem Museum Rotterdam gaat van start met nieuwe tweemaandelijkse lezingen en duikt dan letterlijk in het nieuws. Naar aanleiding van actuele gebeurtenissen in de regio, Nederland en ver daarbuiten onderzoeken de conservatoren de actualiteiten en duiden deze met de verhalen en objecten uit de collectie van het museum die zes eeuwen maritieme geschiedenis beslaat. Wat vertellen onze maritieme verhalen en objecten over het nieuws van vandaag?

Waar en wanneer

De lezing over containertransport vindt plaats op vrijdag 15 en zondag 17 februari om 15:00 uur. De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Aanmelden via: ikduikinhetnieuws@maritiemmuseum.nl

Maritiem Museum mag zich Museum van het jaar noemen

Het Maritiem Museum won in 2018 ook de BankGiro Loterij Museumprijs, de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Ruim 42.000 mensen stemden op het Maritiem Museum als hun favoriet en mag zich daarom ‘museum van het jaar’ noemen. Deze verkiezing vindt jaarlijks plaats.