31.07.20

We gooien de trossen los!

Ondanks dat vele evenementen in deze tijd zijn afgelast, gaat het Maritiem Festival van het Maritiem Museum Rotterdam wel door. Van vrijdag 4 t/m zondag 6 september zal het tallship de ‘Morgenster’ de haven sieren met, door kinderen beschilderde, zeilen. Het schip is open voor het publiek en is ook een podium voor verhalen over een toekomst met plastic vrije oceanen.

Sail a future

De ‘Morgenster’ draagt ‘zeilen van hoop’ die eerder in de zomer door Rotterdamse kinderen beschilderd zijn als een maritieme boodschap van hoop en liefde aan de kwetsbaren in de samenleving. Het schilderen van deze zeilen is een project waarbij het Maritiem Museum, samen met kunstenares Hetty van der Linden (initiatiefneemster), Opzoomer Mee, de Eendracht, Aafje en Humanitas in het voortraject oud en jong, verhalen en schilderen, samen hebben gebracht in het project ‘Sail a future’. Tijdens het festival gaat het project door en kunnen bezoekers ook zeilen beschilderen met een boodschap voor de toekomst.

Tijdens het Maritiem Festival is de ‘Morgenster’ toegankelijk voor bezoekers. Aan boord van een tallship stappen is een belevenis op zich. Hoe zal het er aan boord toegaan tijdens stormen met metershoge golven? De Morgenster organiseert regelmatig zeilreizen voor jongeren. Tijdens de reis denken ze na over hoe we plastic vrije oceanen kunnen realiseren in de nabije toekomst. Ook de Plastic Whale zal aanwezig zijn met hun, van opgeviste plastic gemaakte, sloepen.

Wat is de oplossing voor de plastic soep?

Op vrijdag 4 september vindt er ook een webinar en een talkshow plaats aan boord van het schip. Wat is de oplossing voor de plastic soep? Met een positieve insteek zullen organisaties zoals The Ocean Clean up, de Rotterdamse Clear Rivers en Waste Shark, de plastic soup surfer Merijn Tinga en de Rotterdamse tak van Plastic Whale vertellen wat zij doen om een deel van het probleem op te lossen. Het webinar wordt live gestreamed op YouTube van 11:00-12:00u en de daaroop volgende talkshow wordt om 20:00u uitgezonden op open Rotterdam. Zowel de webinaar als de talkshow is uitsluitend online en op TV te zien.

Optredens

Zoals bij een festival hoort zijn er natuurlijk ook optredens. Zaterdag komt de Vlaamse groep Be Flat met een spectaculaire mix van circus en freerunning en zondag is er in samenwerking met Operadagen Rotterdam een opera 'Undine' over een aan plastic verslaafde zeemeermin. Naast het schilderen van de zeilen kunnen de kinderen ook hun eigen schip ontwerpen met recycle materialen.

Onze tentoonstellingen

Bij het Maritiem Festival horen natuurlijk ook onze tentoonstellingen. In de Offshore Experience kunnen bezoeker op zoek naar nieuwe schone energie op zee en in de nieuwe tentoonstelling ‘De Haven’ wordt het verhaal van de Rotterdamse haven verteld. Bij Dealen met drugs (14+) wordt de drugshandel door de jaren heen behandeld en in de familietentoonstelling Zeemonsters komt men meer te weten over of zeemonsters nu echt bestaan. Natuurlijk zijn ook de eigen collectie schepen in de Maritiem Museum Haven te bezoeken en kan men genieten van een heerlijk hapje en een drankje in het vernieuwde museumcafé ‘Het Lage Licht’.

Bekijk het programma >