10.04.17

Lezing 'snelle rakkers'

Een schip met een bijlboeg is veel sneller en veiliger dan andere werkschepen. Over deze vinding spreken Jaap Gelling van Damen Shipyards en Lex Keuning van de TU Delft op vrijdag 21 april om 20:00 uur in het Maritiem Museum Rotterdam.

De bijlboeg, een snelle en veilige scheepsromp.
Sinds de jaren ’80 doen Damen Shipyards en TU Delft samen onderzoek naar de ultieme rompvorm voor snelle schepen. Ze kijken vooral naar de romp van schepen op volle zee, in het bijzonder van werkschepen voor de offshore. Hoe houden we het schip, de lading en de bemanning veilig op hoge snelheid in metershoge golven? Jarenlang onderzoek resulteerde in de ontwikkeling van de bijlboeg, dus een boeg in de vorm van een bijl. Het schip klieft door de hoge golven waardoor het schip zelfs bij hoge snelheden een bijzonder stabiele ligging heeft. Het eerste schip werd geleverd in 2006. Sindsdien zijn er meer dan 150 schepen geproduceerd. Door het ontwikkelen van de bijlboeg is Damen een van de grootste leveranciers van snelle werkschepen in de wereld geworden.

Spreker Jaap Gelling
Ir Jaap Gelling is Managing Director van de Business Unit 'Damen High Speed Craft' en in die rol verantwoordelijk voor alle snelle werkschepen van Damen. Jaap Gelling is zeer nauw betrokken geweest bij het onderzoek met TU Delft. Hij heeft ervoor gezorgd dat resultaten uit dat onderzoek ook daadwerkelijk in de praktijk werden toegepast.

Spreker Lex Keuning
Associate Professor dr.ir Lex Keuning heeft wereldwijd bekendheid gekregen door zijn onderzoek aan TU Delft naar zeiljachten en snelle motorschepen.
Hij heeft vooral baanbrekend onderzoek gedaan op het gebied van het vaargedrag op zee van snelle motorschepen.

Koop je ticket voor de lezing online

De lezing ‘snelle rakkers’ vindt plaats op vrijdag 21 april om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en kost €11,50 per persoon, inclusief twee consumpties. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus wees er snel bij en koop je tickets online.

Welkom aan boord van een Fast Crew Supplier in onze museumhaven

Op zaterdag 22 april kunnen bezoekers van de lezing gratis aan boord van de Fast Crew Supplier van Damen Shipyards die tijdelijk te gast is in onze museumhaven.