feb 2020

Zeewier als wapen tegen CO2 en opwekker van stroom

Door zeewierproductie CO2 afvangen en stroom opwekken. Dat is het idee van Karlijn, Floor, Sem en Stefan van Technasium Melanchthon uit Bergschenhoek. Door de bezoekers van de ‘Offshore Experience’ in het Maritiem Museum Rotterdam is dit uitgeroepen tot het beste idee voor duurzame energie op zee in 2019. Hiermee verslaan de leerlingen onder andere studenten van TU Delft en technisch ingenieurs uit de maritieme industrie. Deze voorjaarsvakantie krijgt de tentoonstelling Offshore Experience ‘nieuwe energie’ met acht nieuwe innovatie ideeën voor de toekomst van energiewinning op zee. In deze interactieve tentoonstelling waan je je aan boord van een platform op zee. Een jaar lang kunnen bezoekers stemmen op hun favoriet van 2020.

Zeewier

De winnaars van de pitchwedstrijd van het Maritiem Museum brengen binnenkort een bezoek aan maritiem kennisinstituut MARIN, waar zij een rondleiding krijgen en met een expert over hun idee kunnen sparren. Het idee van de leerlingen van het technasium is om bij offshore-installaties zeewierplantages te installeren. Dat zeewier kan gebruikt worden als voedsel en voor farmaceutische doeleinden. Zeewier neemt CO2 op en door verbranding kun je er volgens de leerlingen energie mee opwekken. Ook zien ze voordelen voor de visstand, omdat de eitjes van diverse vissoorten er goed gedijen.

Nieuwe pitches

In de ‘Offshore Experience’ zijn vanaf deze voorjaarsvakantie nieuwe pitches te zien over energiewinning op zee. Studenten, scholieren en maritieme experts presenteren hun ideeën voor het verduurzamen van offshore-installaties en maritieme technieken. Zo zie je een turbine waar vissen veilig doorheen kunnen zwemmen. Die is zo groot dat een orka erdoor kan. Maar ook een idee om met plaksensoren offshore-installaties beter in de gaten te houden, zodat ze langer mee gaan. Want zoals de bedenkers zelf zeggen “je gooit je fiets toch ook niet weg als je een lekke band hebt?” Na het zien van de pitches kunnen bezoeker hun stem uitbrengen op het beste idee. Met deze publieksprijs wil het Maritiem Museum Rotterdam laten zien hoe innovatief scholieren, studenten en bedrijven zijn en hen stimuleren verder na te denken over een duurzame toekomst.

Offshore Experience, de zoektocht naar energie

In de ‘Offshore Experience’ gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Ze wanen zich door de 360 graden filmprojectie aan boord van een platform op zee. Ze ervaren zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. Wie lukt het bijvoorbeeld om als marshaller een helikopter naar het platform te begeleiden? Om bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen? Om de meest geschikte locatie voor een windmolen op zee te vinden?