06.03.18

17 maart 2018 t/m 18 maart 2018

In het weekend van 17 maart zal onze Graanzuiger No 19 aan het MAS onder stoom gebracht worden en uitzonderlijk open zijn voor het publiek. De enorme machine is sinds oktober 2017 te gast in Antwerpen. Het openstellen van de Graanzuiger is bovendien de aanleiding voor het evenement ‘Rondje Bonapartedok’, waarbij het MAS samen met haar partners het kostbaar maritiem erfgoed in het dok in de kijker zet.

Rondje Bonapartedok

Tijdens het weekend van ‘Rondje Bonapartedok’ zijn ook de Handkraan naast het MAS, het lichtschip de West-Hinder, de Vlotkraan 9 en het Rijn- en Binnenvaartmuseum te bezoeken. Het publiek is van harte uitgenodigd aan boord en op de kade, waar extra handwerktuigen gerelateerd aan graanoverslag uit de MAS-collectie getoond worden.

Graanzuiger No 19

In het begin van de twintigste eeuw werd met deze enorme machine lading van een zeeschip overgeladen naar kleinere binnenschepen. Een graanzuiger werkt in zeker zin als een stofzuiger. Met vier buizen wordt het graan uit het scheepsruim gezogen tot bovenin de toren. Anders dan bij een stofzuiger worden de graankorrels er niet vastgehouden: ze worden opgevangen, gewogen, en in precieze hoeveelheden in het ruim van het binnenschip ernaast gestort. Een stoommachine drijft twee geweldige vacuümpompen aan. Daarmee verzet de graanzuiger tot 200 ton graan per uur. Een schip lossen met de hand duurde al gauw een hele week. Enkele graanzuigers klaarden deze klus in amper een dag. Bovendien zijn de graanzuigers drijvend, en hoeft het schip voor het lossen dus niet aan de kaai te meren. Op 2 februari 1988 werd de laatste taak met een drijvende graanzuiger verricht. Graanzuiger No.19 werd in 1985 verkocht aan het Maritiem Museum Rotterdam.

Samenwerking Maritiem Museum en MAS

De Graanzuiger No 19 behoort tot de topstukken van het Maritiem Museum Rotterdam. Het object is te gast bij het MAS in het kader van een internationaal samenwerkingsproject met het Maritiem Museum Rotterdam.

In het kort

Zaterdag 17 maart 10 uur: Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens luidt het weekend in door de stoomfluit van de graanzuiger aan te zetten.
Zaterdag en zondag 10 tot 17 uur: Bezoek maritiem erfgoed Bonapartedok.
Bezoek aan het maritiem erfgoed is gratis. Reserveren is niet noodzakelijk.