Ahoy koksmaat! De decembermaand is anders dan anders. Graag hadden we je uitgenodigd voor een glühwein in onze prachtige museumhaven. Maar dat kan even niet. Daarom deze keer een heerlijk recept van onze eigen chefkok uit museumcafé 'Het Lage Licht'. Nu voor de volwassenen, maar het ruikt in elk geval heerlijk in de keuken. En als je hem zonder alcohol wilt maken, kan dat ook. Dat lees je in het recept.

Ingrediënten voor ongeveer 8 glazen: 

> 1 halve citroen
> 2 sinaasappels
> 4 stokjes kaneel
> 4 kruidnagels
> 6 kardemomkorrels
> 4 stuks steranijs
> 6 stuks roze pepertjes
> 2 liter rode wijn (of rood druivensap voor de alcoholvrije variant)
> 3 eetlepels honing

De keuze voor de rode wijn is heel makkelijk. Kies wat je lekker vindt! Maar duur of goedkoop ga je straks niet meer proeven aangezien de wijn wordt verwarmd met specerijen. Dus je kunt het beste die doorgeefwijn van je verjaardag gebruiken.

Bereiding:

> Neem een grote pan en zet deze op een laag vuur. Dit is belangrijk, want de wijn mag niet gaan koken. Dan verdampt namelijk de alcohol.
> Doe de wijn in de pan. Snijd de halve citroen en 1 sinaasappel in schijfjes en voeg toe aan de wijn. Zo ook de specerijen en de honing. De honing kan naar smaak worden toegevoegd natuurlijk.
> Laat het geheel zo'n 30 minuten staan op heel laag vuur zodat de smaken van de specerijen goed in de wijn kunnen trekken. Hierna kun je de wijn direct serveren, maar je kunt hem ook af laten koelen, in de koelkast zetten en later weer opwarmen.

Tip voor het serveren van de wijn:

Serveer de wijn in een groot (thee)glas met per glas 1 stokje kaneel, 1 steranijs en een sinaasappelpartje. Het ziet er feestelijk uit en geeft nog wat extra smaak. 
Proost!