gezocht: koersvaste, inspirerende stuurman/-vrouw

Wij willen een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op ieders dagelijks leven. Gericht op drie generaties, met educatie als rode draad en in samenwerking met de maritieme sector, biedt het museum een collectie van wereldformaat: zowel binnen alsook buiten, waar in de Maritiem Museum Haven werkende historische schepen en kranen te bezichtigen zijn. Onze doelstelling is het verzamelen en beheren, het onderzoeken en het presenteren van de collectie (de zogenoemde ‘trias musealis’), waarbij educatie een belangrijk aspect vormt.

In het Maritiem Museum werkt een team van vijfenzestig trotse medewerkers en tweehonderd vrijwilligers. De cultuur van het museum is informeel en prettig. Over het algemeen voelen medewerkers zich zeer verbonden met de organisatie. Zij hebben een passie voor (maritieme) cultuur en zijn trots op het museum en de collectie. Veel medewerkers hebben langjarige dienstverbanden en staan garant voor een optimale museumbeleving voor het steeds groter wordende aantal bezoekers.

Functie omschrijving

Als Museaal directeur draag je samen met de Zakelijk directeur eindverantwoordelijkheid voor de hele organisatie. Je zet de ingezette koers van voortgaande professionalisering van de organisatie voort. Je hebt daarbij nadrukkelijk aandacht voor medewerkers en hun persoonlijke ontwikkeling. Je bent hiërarchisch leidinggevende van de sector Collecties, de afdeling Relatiebeheer & fondsenwerving, alsmede Projecten en evenementen. Je bent derhalve verantwoordelijk voor de ontwikkeling van strategisch beleid binnen de gestelde kaders van het gemeentelijke cultuurbeleid teneinde een bijdrage te leveren aan de stedelijke en maritieme cultuur. Je stimuleert wetenschappelijk onderzoek/kennis, conform wetenschappelijke normen en regels, teneinde de culturele positie van het museum en van Rotterdam te versterken. Als Museaal directeur treed je in – en extern op als de vertegenwoordiger van het museum, teneinde de belangen van het museum te behartigen en om te waarborgen dat de visie, strategie en het beleid van het museum over het voetlicht worden gebracht. Je bent sparring partner voor de Zakelijk directeur, zoals die dat is voor jou.

Functie eisen

• De Museaal directeur beschikt over relevante museale ervaring, heeft affiniteit met geschiedenis en kent de maritieme industrie;
• Is een ervaren, inspirerend voorman/-vrouw die er plezier in heeft alle stakeholders bij het museum te betrekken;
• Hij/zij is verantwoordelijk voor de collectie en de programmering van het museum en zorgt dat het museum zijn belangrijke maatschappelijke en sociale functie blijft vervullen in de Rotterdamse regio;
• Naast kundig stuurman/-vrouw, die het vertrouwen van de bemanning weet te winnen, is de Museaal directeur ook een visionair navigator met een goed oog voor de rol van een modern museum in de veranderende maatschappij.
• Hij/zij heeft ervaring met verandermanagement en governance;
• De Museaal directeur is vooral een bekwame manager die in staat is om zowel professionals als vrijwilligers op een effectieve wijze te motiveren. Hij/zij beschikt daarnaast over gezag en senioriteit, is benaderbaar en geïnteresseerd en kan het beste halen uit mensen en organisaties. De leiderschapsstijl van de beoogd Museaal directeur is betrokken, helder en inspirerend.

Arbeidsvoorwaarden

Salariëring vindt plaats conform de Museum CAO. Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring. Het museum kent een 36-urige werkweek. Het pensioen is ondergebracht bij het ABP.

Ben jij de museaal directeur die we zoeken?

Neem dan contact op met Bureau Van Beuningen & Partners die deze sollicitatieprocedure voor ons verzorgt. Klik hier voor meer info over de procedure. Sluitingsdatum is 12 februari.