08.05.19

Unieke akte is symbool van Europese samenwerking

De Akte van Mannheim waarborgt al 150 jaar de vrije handel op de Rijn. Dit bijzondere document, dat van grote waarde is voor de maritieme sector, is nu tijdelijk te bewonderen in het Maritiem Museum. De komst van het verdrag is tot stand gekomen in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam.

Ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan legt de Akte van Mannheim een historische reis af over de Rijn. Het document werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg. Als bruikleen van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart in Straatsburg is het verdrag nu ook enkele maanden in Rotterdam te zien.

Een gepaste ontvangst

Op woensdag 22 mei arriveerde de Akte van Mannheim in Rotterdam en werd, onder grote belangstelling van pers en gasten, in ontvangst genomen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Ook Arjan van Gils (Rotterdamse wethouder Haven) was bij het evenement aanwezig, net als Allard Castelein (CEO Havenbedrijf) en Bert Boer (algemeen directeur Maritiem Museum).

Na een welkomstwoord werd het verdrag onder politie-escorte aan wal gebracht via de gastensteiger in de Maritiem Museum Haven. De minister heeft de akte vervolgens in de daarvoor gereed gemaakte vitrine geplaatst. In haar toespraak sprak minister Van Nieuwenhuizen over de grote waarde van deze akte. ‘Door deze akte gaat bijna 60% van het transport tussen Rotterdam en Duitsland over water en rijden er jaarlijks bijna vijf miljoen vrachtwagens minder. [...] Een eer als je als minister zo’n historisch document in handen krijgt en in een mooie vitrine mag leggen om aan het publiek te tonen.’

Ter ere van de aankomst van het verdrag was ook een bijzonder schip te gast in de Maritiem Museum Haven: de ‘Helena’ van rederij Oosterschelde, een vaste samenwerkingspartner van onze museumhaven. De ‘Helena’ is een van de laatste Rijnschepen uit de tijd dat de akte werd opgesteld. Bij wijze van ludieke actie mochten bezoekers dit schip gratis bezoeken op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen, die op 23 mei plaatsvonden.

Symbool van Europese samenwerking

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan. Het verdrag werd afgesloten door zes Rijnoeverlanden: Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten (Baden, Beieren, Hessen en Pruisen).

Lees het persbericht over de Akte van Mannheim >

Akte van Mannheim - collectie: Centrale Commissie voor de Rijnvaart
Akte van Mannheim - collectie: Centrale Commissie voor de Rijnvaart