04.09.17

‘Oosterschelde’ wordt 100 jaar

Op zaterdag 9 september van 11:00-16:00u wordt het 100-jarig bestaan van de Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ in onze Maritiem Museum Haven gevierd. De Oosterschelde is de laatste vertegenwoordiger van een vloot driemastschoeners die een eeuw geleden onder Nederlandse vlag voer. In de jaren 80 werd het schip grondig gerestaureerd en geschikt gemaakt voor chartervaart en nu op 100 jarige leeftijd wacht de ‘Oosterschelde’ een nieuwe carrière in samenwerking met JINC Rotterdam.

Het is feest!
Op deze feestelijke dag kan je een kijkje nemen aan boord en niet alleen bij de 'Oosterschelde' maar ook bij rivierzeilschip 'Helena'. De ‘Helena is een tweemast stevenaak uit 1875 en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. De middag wordt opgeluisterd met muziek, er zijn activiteiten voor de kinderen, Burgemeester Aboutaleb geeft startsein voor nieuw educatieproject en ook aan de innerlijke mens wordt gedacht.

Boeiend verhaal
Vijfentwintig jaar geleden werd de ‘Oosterschelde’, met behulp van Rotterdamse bedrijven, instellingen en particulieren grondig gerestaureerd. Het schip kwam weer onder zeil en werd daarna ingezet voor de chartervaart. Sindsdien heeft het schip meer dan 50 landen bezocht, twee reizen rond de wereld gemaakt en expedities ondernomen naar onder meer South Georgia, Spitsbergen en Antartica. Het indrukwekkende verhaal van de 'Oosterschelde' wordt deze middag om 15:00 uur verteld door Frits Loomeijer, algemeen directeur Maritiem Museum en Gerben Nab, directeur Rederij Oosterschelde. Kom je ook luisteren?

Programma
11:00 uur Muzikale opening met Reinier Sijpkens
12:00 uur Steelband Marinierskapel
13:00 uur Burgemeester Aboutaleb heet jongeren JINC welkom aan boord
14:00 uur Steelband Marinierskapel
15:00 uur Lezing Gerben Nab en Frits Loomeijer
16:00 uur Einde dagprogramma

De 'Oosterschelde' is over de hele wereld en is een graag geziene gast bij maritieme evenementen en neemt ook vaak deel aan tallship races en is daarbij ook vaak succesvol. Deze driemastzeilschoener is door ministerie van OCW erkend als monument van grote cultuurhistorische waarde en echte zeilfanaten dromen dan ook van een avontuurlijke reis met dit monumentale schip In samenwerking met JINC Rotterdam heeft rederij Oosterschelde dit jaar een educatief programma ontwikkeld waarbij jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken de mogelijkheid krijgen om mee te varen. Ze zullen volledig meedraaien aan boord waardoor ze ervaren dat samenwerken essentieel is wil men weer veilig aan land komen. Daarnaast worden ze ook getraind in persoonlijk leiderschap en zelfregulering. Burgemeester Aboutaleb zal op 9 september de eerste groep deelnemers aanmonsteren.