03.08.21

Doe je mee aan de ‘Familie Botenbouw Challenge’?

Tijdens het Maritiem Festival strijden twee families tegen elkaar om zelf het snelste houten sloepje te bouwen. Onder deskundige begeleiding van studenten van het Hout- en Meubileringscollege stropen zij de mouwen op en gaan aan de slag onder flinke tijdsdruk, want zondag 5 september moeten de sloepen af zijn. Dan worden deze te water gelaten en onderworpen aan een snelheidstest in de museumhaven!

We zoeken jouw stoere familie

We zoek twee families die een week lang aan de slag gaan met het bouwen van een houten sloepje. Het liefst doet iedereen uit de familie mee: opa, oma, moeder, vader en de kinderen. De kinderen moeten wel minimaal 8 jaar oud zijn. Er zijn vijf dagen dat iemand uit  de familie aanwezig moet zijn en alle extra tijd dat jullie erin kunnen stoppen is mooi meegenomen. De uitdaging is om een mooie en hele snelle boot te maken.

Sloepje mag mee naar huis!

Het leukste aan deze challenge is dat je het sloepje mee mag naar huis, mits iemand uit de familie alle vereiste dagen aanwezig is geweest en de sloep af is. Je gaat niet alleen naar huis met een bootje, maar ontvangt ook een heus botenbouw-diploma.

Bij het bouwen krijg je begeleiding van leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege, maar jij en je familie moet het sloepje wel zelf bouwen, beschilderen, een stoere naam geven en natuurlijk zeewaardig maken. Je bouwt een houten roeiboot van ongeveer 2,4 meter lang. Je leert basis houtconstructie, secuur werken, schuren, schilderen, veel schaven en heel belangrijk: elkaar helpen, want om een boot te bouwen, heb je minimaal 3 handen nodig!

Wat ga jij en je familie doen?

• Het sloepje dat jullie gaan bouwen, is groot genoeg voor 2 volwassenen.
• Er wordt gewerkt met niet-giftige lijmen en verf op waterbasis!
• Jullie gaan werken met een bouwpakket, dat deels is uitgezaagd en deels zelf op maat gemaakt moet worden.
• Jullie gebruiken handgereedschap en klaren de klus zonder grote machines.
• Iemand uit het team moet aanwezig zijn op 28, 29 augustus en 1, 4, 5 september.
• Zondag 5 september gaan we de bootjes feestelijk te water laten en mag je een proefvaart maken in de Maritiem Museum Haven.
• Er wordt gebouwd in de houtwerkplaats van het museum tijdens openingstijden van het museum en het publiek moedigt jullie aan.
• De families worden tijdens het werk gefilmd en gefotografeerd ter promotie van het project, het festival en het museum.

Met dank aan www.Bouwjebootje.nl voor het leveren van deze prachtige bouwpakketten.

Doe je mee?

Stuur dan een mail naar evenementen@maritiemmuseum.nl. Vertel ons waarom jouw familie hiervoor geschikt is, wie er allemaal gaan meebouwen en voeg er een foto bij.