09.09.21

Maritiem Festival, een bruisende afsluiting van de zomer!

Het Maritiem Festival stond dit jaar in het teken van de maritieme ambachten. De smid was dagelijks aan het werk in de nieuwe werkplaatsen, aan de kade werd touw geslagen en zeilen gemaakt. De motoren draaiden op volle toeren en stoomkraan Boele 10 was weer volop aan het werk, na vele jaren stil te hebben gestaan. De families van de ‘Familie Botenbouw Challenge’ bouwden in één week hun eigen sloepje en zondag 5 september haalde beide bootjes de benodigde drijfproeven in de museumhaven – missie geslaagd. Twee trotse schippers en hun families vertrokken met twee prachtige zelfgemaakte bootjes naar huis.

De hele week was er live muziek aan de kade en werden er verhalen verteld over het werken en leven op zee. Naar aanleiding van de verhalen beschilderde kinderen oude zeilen van een tallship, met hun droom voor de toekomst in het project ‘Sail a Future’. Ook de innerlijke mens werd er goed voor gezorgd, bij museumcafé ‘Het Lage Licht’ en bij Love kon bezoekers neerstrijken op heerlijke strandstoelen waar ze hun drankje en hapje konden nuttigen en genieten van het mooie weer en het uitzicht op de museumhaven. Ook palingroker Cor was twee zondagen ter plaatse om bezoekers te voorzien van heerlijk gerookte paling, zalm en panharing.

In de haven was Stoombaggermolen Friesland te gast, haringlogger ‘Balder’, de zeeverkenners van waterscouting Oranje Blauw-17 en stichting Plastic Whale met hun sloepen gemaakt van gerecycled plastic. De haven werd deze week grondig schoongemaakt door de deelnemers van de rondvaarten van Plastic Whale. Er werd ook gevaren met de historische schepen en onze fluisterboot  de 'Waterbus'.

Met dank aan Rotterdam Festivals hebben we een prachtig programma kunnen realiseren in de Maritiem Museum Haven.