Wij laten leerlingen en studenten, van kleuter tot wetenschappelijk onderwijs, op leuke én leerzame wijze kennis maken met onze Nederlandse maritieme geschiedenis tot de dag van vandaag. In nauwe samenwerking met het onderwijs en innovatieve partners uit de maritieme industrie willen we hen inspireren tot oplossingen voor de dag van morgen.

We ontwikkelen educatieve programma’s met en voor het onderwijs, van basis- tot academisch niveau, van een mastercollege tot een workshop smeden.

Investeren in techniekonderwijs

We willen scholieren en studenten niet alleen kennis laten maken met onze Nederlandse maritieme geschiedenis, maar hen vooral ook enthousiast maken voor een technische studie en een baan in de maritieme sector. In nauwe samenwerking met het onderwijs en Verolme Trust investeren we in interactieve lesprogramma’s over techniek, innovatie, en scheepsbouw voor groepen 7 en 8 van het basisonderwijs, VMBO en Technasia. Leerlingen bezoeken de tentoonstellingen waarbij techniek centraal staat in het museum en volgen een techniekworkshop of -les in de smederij of de techniekwerkplaats in de museumhaven. Aansluitend bezoeken de leerlingen een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven waar ze een uniek kijkje krijgen in de high tech maritieme wereld van vandaag en de innovaties van morgen.

Klik hier voor onze educatieve programma's voor het basisonderwijs >

Klik hier voor onze educatieve programma's voor het voortgezet onderwijs >

Klik hier voor Offshore Experience educatieprogramma inclusief workshop >

Ontwerpwedstrijd voor Technasisa in samenwerking met maritieme sector

Het Maritiem Museum organiseert jaarlijks een ontwerpwedstrijd samen met een maritieme partner voor leerlingen van technasia, scholen waarbij het vak onderzoek & ontwerpen en bètatechnische opdrachten centraal staan. Een belangrijk achterliggend doel van de wedstrijd is de bewustwording van de energietransitie en het vinden van nieuwe duurzame energiebronnen.

Klik hier voor een longread over de jaarlijkse techniekeducatieopdracht die we in 2019 organiseerden in samenwerking met Van Oord >

Persbericht / februari 2020: Leerlingen verslaan maritieme professionals in ontwerpwedstrijd >

Persbericht / mei 2021: Leerlingen winnen met hun slimme plasticvanger >