Begeleide les voor groep 7-8

Veel van onze spullen worden in andere landen gemaakt. Via de haven van Rotterdam komen ze, in containers op schepen, naar ons toe. Naast spullen in containers komt er ook olie, ijzer en steenkool de haven binnen.  Om al die goederen te kunnen laden en lossen, is ruimte nodig. Daarom is de Rotterdamse haven enorm groot. Hij strekt zich uit over een gebied van 40 kilometer. De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa.

Zo groot als de haven nu is, is hij natuurlijk niet altijd geweest. Hoe dat zo gekomen is? En waarom de haven nu zo belangrijk is? Dat ontdekken de leerlingen in de les ‘De haven van Rotterdam’.

21st century skills

Tijdens de les gebruiken de leerlingen hun 21st century skills. Willen ze de vragen en de puzzel goed oplossen? Dan zijn samenwerking, communicatie en kritisch/creatief denken van het grootste belang.

De les van start tot eind

In de tentoonstelling De Haven worden de leerlingen ondergedompeld in de haven van Rotterdam. De introductiefilm laat op ludieke wijze de ontwikkeling van de haven zien, waarna zij een aantal vragen voorgeschoteld krijgen. De antwoorden zijn te vinden in de tentoonstelling. Bij elk goed antwoord, verdienen zij een woord. Alle woorden samen vormen een zin, die het laatste gedeelte van de les inluidt.

De haven van Rotterdam: wat vinden de leerlingen er eigenlijk van? Middels een aantal stevige uitspraken nemen ze stelling over de haven en de toekomst.

Educatief spel in De Haven - foto: Fred Ernst