Begeleide les voor groep 6 t/m 8


Geen Gouden Eeuw zonder VOC, Oostzeehandel, walvisvaart en haringvangst. We staan er niet vaak bij stil, maar de ongekende welvaart van de Republiek had vooral maritieme oorzaken. Het was een kletsnatte Gouden Eeuw.

Kanonnen, scheepsmodellen, sterke verhalen en ouderwets geld verdienen

Een museumdocent ontvangt de leerlingen en vertelt in onze tentoonstelling Topstukken (met unieke schilderijen, scheepsmodellen en zeekaarten uit de Gouden Eeuw) over de opkomst van de Republiek. Daarbij wordt  prachtig beeldmateriaal gebruikt en komen de leerlingen letterlijk in aanraking met historische voorwerpen. Hoeveel weegt bijvoorbeeld een kanonskogel en waar werd het kleine VOC-kanon voor gebruikt? Na de inleiding gaan de leerlingen in groepjes aan de slag in de tentoonstelling. Met elke opdracht kunnen ze geld als water verdienen. De groep die het meeste geld (ouderwetse guldens natuurlijk) bijeen heeft gebracht, krijgt een beloning die perfect bij de Gouden Eeuw past: een eigen statieportret.

Voorbereiding is niet per se noodzakelijk. Dit programma sluit mooi aan op de diverse geschiedenismethoden. Toch al bezig over de Opstand of de Republiek? Dan is onze Gouden Eeuw de perfecte aanvulling.