Ahoy koksmaat! Eten aan tafel met de kapitein. Een grotere eer was er vroeger niet in de scheepvaart. Al in de tijden van de V.O.C. (Verenigde Oostindische Compagni) was dit een feestmaal. De verschillende garnituren die er bij geserveerd werden waren ook aan boord goed houdbaar. Door alle schaaltjes op tafel wordt dit gerecht ook wel eens een 'Hollandse rijsttafel' genoemd. Al komt er geen rijst aan te pas. Met het onderstaande recept van onze eigen chefkok uit museumcafé 'Het Lage Licht' kun je je scheepsmaatjes aan laten schuiven.

Voor een echte Captains dinner (4 personen) heb je nodig:


> 100 milliliter piccalilly
> 60 milliliter zilveruitjes
> 100 gram augurken blokjes
> 60 gram grove mosterd
> 60 gram suiker stroop
> 1.5 liter kapucijners
> 400 gram half-om-half gehakt
> 1 rode peper
> 1 prei
> 1 grote ui
> 2 tenen knoflook
> 250 gram spekreepjes
> 400 gram gekookte aardappels of krieltjes

Voorbereiding:

> Een opgeruimde kombuis is natuurlijk de beste voorbereiding.
> De piccalilly, zilveruitjes, augurk, mosterd en stroop kun je ieder in een apart bakje, of weckpotje op tafel zetten als garnituur voor bij het gerecht.
> De spekjes kunnen apart in een pannetje worden uitgebakken op een middelhoog vuur.
> Als ze iets zijn afgekoeld kunnen de spekjes gescheiden worden van het vet en ook geserveerd worden op tafel in een schaaltje of potje als garnituur.
> Spoel de kapucijners uit pot eerst even goed en warm ze op in b.v. een laagje bouillon.
> De kapucijners dienen opgewarmd te worden in een pan totdat het kookt.

Bereiden:

> Vergeet de prei niet goed te wassen met lauw water aangezien er vaak veel zand in en aan een prei zit.
> Snipper de ui en snijd van de prei het witte gedeelte over de lengte in 4 repen en daarna over de breedte in fijne stukjes.
> De rode peper over de lengte open snijden en de zaadlijsten verwijderen zoals bij een paprika.
> Dan de peper in de breedte in klein dunne reepjes snijden.
> Knoflook pellen en of heel fijn snijden of in de pers.
> Bak de gesnipperde ui en peper in olijfolie in een pan op middelhoog vuur tot de uitjes glazig zijn.
> Voeg dan het gehakt en de knoflook  toe en bak het geheel al roerend bruin.
> Als laatste roer je de prei door het geheel en laat je deze een 5 minuutjes meestoven.

Tip: Heb je nou nog gekookte aardappels over van de vorige dag dan is er niets lekkerder dan deze op te bakken en bij dit gerecht te serveren. Anders kun je ook een zakje krieltjes toevoegen.