de plek waar de rotterdamse haven ooit begon

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon. Op deze plek staan high-rise én maritieme historie letterlijk naast elkaar. Uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water aan een wolkenkrabbend waterfront. Samen met vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs, Havenbedrijf en gemeente willen we het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen. Een plek om te wonen, ondernemen en te ontspannen.

We werken aan een dynamische Maritiem Museum Haven

We werken de komende jaren aan een dynamische Maritiem Museum Haven waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. We willen het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat bezoekers in dit gebied per schip de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. We nodigen bijzondere schepen en maritieme gasten uit aan onze steiger en bieden in de zomermaanden een uniek vaarprogramma op onze museumschepen. 

Opening verwacht in 2021: Een nieuw paviljoen 

De Leuvehaven ondergaat de komende jaren een metamorfose. Aan de waterkant maken de drie paviljoens plaats voor een nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen. Dit paviljoen biedt vanaf voorjaar 2021 plaats aan twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier zien bezoekers hoe de historische museumvloot wordt onderhouden. Ook biedt het onderdak aan het haveninformatiepunt Port Pavilion van het Havenbedrijf, waar bezoekers op verrassende wijze kennis kunnen maken met de haven van nu en alles wat er te beleven valt en twee horecagelegenheden. Dit nieuwe paviljoen wordt een echte blikvanger. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groener en levendigere plek.

 Lees meer over de bouw van een nieuw paviljoen aan de Leuvehaven >

Werkplaatsen Maritiem Museum

De museumhaven van het Maritiem Museum is de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Hier ligt de historische vloot van het museum afgemeerd. Voor het onderhoud aan schepen en kranen, worden in het nieuwe paviljoen twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum gerealiseerd. Daarmee wil het museum ook vooral jongeren in contact brengen met maritieme ambachten en de huidige technieken. Om zo kennis van de ambachten over te dragen en interesse voor techniek en de maritieme wereld te wekken. Bezoekers kunnen er oude maritieme ambachten en nieuwe technieken ontdekken waarmee de historische vloot in de museumhaven wordt onderhouden. In de werkplaatsen zijn straks lassers, smeden en timmerlui aan het werk die hun maritieme ambacht graag demonstreren. Deze interactieve werkplaatsen van het Maritiem Museum brengen in dit paviljoen de oude en de nieuwe haven samen. Dit nieuwe paviljoen op deze historische plek is een aanwinst voor de stad. Hier voel, zie en ruik je de maritieme wereld van dichtbij. 

Informatie en storytelling aan boord en op de kade

Zomer 2017 presenteerden we een nieuw informatiesysteem op de steigers en kades en vertellen we de verhalen van de schepen in het Maritiem District zodat bezoekers de bijzondere historie van dit gebied echt kunnen beleven. De lading, die is geplaatst op onze kade en steigers, vertelt de verhalen van de haven. Startpunt van deze tour door de museumhaven is de introductiefilm in de vuurtoren, waar je alles leert over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Of bekijk in één van de containers de havenportretten. Wandel door de Maritiem Museum Haven en kom achter de verhalen van de Rotterdamse haven van toen, van nu en van de toekomst.

Evenementenen activiteiten op en om het water

Rondvaarten met museumschepen in de zomermaanden (helaas niet in 2020 ivm Corona maatregelen>
Regelmatig ontvangen we bijzondere gastschepen in de museumhaven of zijn er evenementen. Bekijk hier welke activiteiten komende maanden in de museumhaven plaatsvinden >
Workshops zeemansknopen leggen aan boord van de Gruno >