Maritiem District

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon. Op deze plek staan high-rise én maritieme historie letterlijk naast elkaar. Uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water aan een wolkenkrabbend waterfront. Samen vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs en gemeente willen we het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen. Een plek om te wonen, ondernemen en te ontspannen.

Vernieuwde Maritiem Museum Haven

De lading, die is geplaatst op onze kade en steigers, vertelt de verhalen van de haven. In de Maritiem Museum App vind je een gratis tour (download 'm gratis), waarmee je je weg vindt. Startpunt van deze tour is de introductiefilm in de vuurtoren, waar je alles leert over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Eenmaal weer buiten ontdek je de haven zelf door de route in de app te volgen en en je telefoon in een 'luisterpaal' of 'tijdkijker' te leggen. Of bekijk in één van de containers de havenportretten. Wandel door de Maritiem Museum Haven en kom achter de verhalen van de Rotterdamse haven van toen, van nu en van de toekomst.
Lees meer over de bouw van een nieuw paviljoen aan de Leuvehaven

Geniet van het water

We werken aan een dynamische Maritiem Museum Haven waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. We willen het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat bezoekers in dit gebied per schip de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. We nodigen bijzondere schepen en maritieme gasten uit aan onze nieuwe gastensteiger en bieden in de zomermaanden een uniek vaarprogramma op onze museumschepen. Zomer 2018 presenteerden we een nieuw informatiesysteem op de steigers en kades en vertellen we de verhalen van de schepen in het Maritiem District zodat bezoekers de bijzondere historie van dit gebied echt kunnen beleven.

Events, erfgoed, workshops en samenwerkingsverbanden

Rondvaarten met varend erfgoed in de zomermaanden
Afwisselend bijzondere gastschepen aan de nieuwe gastensteiger in de museumhaven
Workshops smeden in de smederij
Workshops knopen aan boord van de Gruno