de plek waar de rotterdamse haven ooit begon

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon. Op deze plek staan high-rise én maritieme historie letterlijk naast elkaar. Uniek varend erfgoed en activiteiten op en om het water aan een wolkenkrabbend waterfront. Samen met vele ondernemers, organisaties, kunstenaars, onderwijs en gemeente willen we het Maritiem District de komende jaren verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen. Een plek om te wonen, ondernemen en te ontspannen.

Ontwikkeling Maritiem Museum Haven

We werken de komende jaren aan een dynamische Maritiem Museum Haven waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed. We willen het museumgebouw, de kades en de steigers met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat bezoekers in dit gebied per schip de erfgoedhavens kunnen beleven vanaf het water. We nodigen bijzondere schepen en maritieme gasten uit aan onze steiger en bieden in de zomermaanden een uniek vaarprogramma op onze museumschepen. 

Opening verwacht in 2021: Een nieuw paviljoen 

De Leuvehaven ondergaat de komende jaren een metamorfose. Aan de waterkant maken de drie paviljoens plaats voor een nieuw gebouw: het Leuvepaviljoen met daarin een informatiepunt van het Havenbedrijf, twee horecagelegenheden en openbare werkplaatsen van het Maritiem Museum. Dit nieuwe paviljoen wordt een echte blikvanger. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, de rand van het Maritiem District, een groener en levendigere plek. Voor de komende periode betekent dit helaas ook overlast door verbouwing.

Lees meer over de bouw van een nieuw paviljoen aan de Leuvehaven >

Informatie en storytelling aan boord en op de kade

Zomer 2017 presenteerden we een nieuw informatiesysteem op de steigers en kades en vertellen we de verhalen van de schepen in het Maritiem District zodat bezoekers de bijzondere historie van dit gebied echt kunnen beleven.De lading, die is geplaatst op onze kade en steigers, vertelt de verhalen van de haven. Startpunt van deze tour door de museumhaven is de introductiefilm in de vuurtoren, waar je alles leert over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Of bekijk in één van de containers de havenportretten. Wandel door de Maritiem Museum Haven en kom achter de verhalen van de Rotterdamse haven van toen, van nu en van de toekomst.

Evenementenen activiteiten op en om het water

Rondvaarten met museumschepen in de zomermaanden >
Regelmatig ontvangen we bijzondere gastschepen in de museumhaven of zijn er evenementen. Bekijk hier welke activiteiten komende maanden in de museumhaven plaatsvinden >
Workshops zeilmansknopen leggen aan boord van de Gruno >