17.10.18

Onmogelijke dilemma's

Ervaar in ‘Dealen met Drugs’ de keiharde wereld van drugshandel in de Rotterdamse haven. Penoza-schrijfster Chris Westendorp schreef het script voor deze expo waarin jij als bezoeker zélf de hoofdrol speelt. Geld is de grote verleider en stelt jou voor onmogelijke dilemma’s. Ga jij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Of strijk jij 3.000 euro op door je toegangspas van de containerterminal uit te lenen aan een smokkelaar? Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan?   

 “De handel in drugs is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Maar het grote geld lonkt en de verleiding is moeilijk te weerstaan. Goed om dit zelf eens te ervaren, deze penoze is dichterbij dan je denkt.” - Chris Westendorp, scenario Penoza en ‘Dealen met Drugs’

Gesprekken met politie en ex-dealers

Voor Dealen met Drugs heeft het Maritiem Museum intensieve gesprekken gevoerd met de Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo), preventieprogramma Drugs & Alcohol, ex-dealers en gebruikers. De feiten, cijfers én verhalen zijn schokkend. 

Rotterdamse penoze

Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Dagelijks krijgen uitwassen van de drugshandel aandacht in de media, maar wat weten we écht van de complexe wereld die hierachter schuilgaat?