17 juli 2020 t/m 30 augustus 2020

Vier je zomervakantie in het maritiem museum!

Ga deze zomer koppie onder in onze museumhaven, met activiteiten jonge en oude avonturiers! Bij ons vind je de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Op deze plek begon de Rotterdamse haven, die de afgelopen eeuwen uitgroeide tot de grootste van Europa. Nu staan high-rise architectuur én de maritieme historie letterlijk naast elkaar. Onze medewerkers en vrijwilligers vertellen je er graag meer over.

Ontdek de Maritiem Museum Haven

Dagelijks zijn historische schepen, kranen en de graanelevator geopend voor publiek, aan onze vernieuwde museumsteiger. Je kan een kijkje aan boord nemen en ervaren hoe het leven en werken aan boord vroeger was. In de vuurtoren ontdek je hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa. Er zijn ook regelmatig bijzondere schepen te gast. Bekijk welke gastschepen bij ons aanmeren >

Rondvaarten door het Maritiem District

Maak je museumuitje compleet met een rondvaart door de Rotterdamse binnenwateren met onze elektrische Waterbus. Ontdek de stadshavens van het Maritiem District, van de Leuvehaven tot de Wijnhaven, de Oude Haven en het Haringvliet. Een rondvaart kun je direct bij aankomst in het museum boeken, vol=vol dus wees er snel bij! De kosten voor deze exclusieve vaart zijn € 17,50 (maximaal 1 huishouden per rondvaart). De rondvaart duurt ca. 45 minuten.

Gratis speurtocht

Voor kinderen is een gratis speurtocht verkrijgbaar bij de kassabalie. Hiermee gaan ze in de Maritiem Museum Haven op zoek naar dieren en letters. Van een levensgroot paard in de hijskraan tot een trouwe viervoeter aan dek. Je hebt keuze uit een versie voor lezers, eentje voor niet-lezers en een Engelse variant.

Meer zomerse activiteiten

  • Kinderen kunnen als een waar ketelbinkie hun mouwen opstropen. Met dek zwabberen verdienen ze een stoere zeemanstatoeage.
  • Bezoek een demonstratie touwslaan! In de haven wordt veel touw gebruikt. Om schepen aan de steiger vast te leggen, zeilen te hijsen, zeilen vastzetten: je kunt het echt overal voor gebruiken! Bij onze lijnbaan kun je zien hoe touw vroeger geslagen (gemaakt) werd.
  • Aan boord van knopenboot Gruno kun je honderden zeemansknopen bewonderen.
  • Dagelijks kun je je om 11:30 en 13:30u aansluiten bij een rondleiding door de museumhaven. Onze vrijwilligers vertellen je dan meer over de haven en onze collectie. Meld je aan bij de balie van de museumshop, want de capaciteit is beperkt. 
  • Dagelijks luister je om 13.00, 14.00, 15.00en 16:00u naar verhalen uit de haven op de kade of aan boord van stoombok Simson. Je hoort alles over het ontstaan van de Rotterdamse haven en kunt na afloop jouw vragen stellen.
  • Op onze kade staat een Bolnesmotor, één van de eerste uit plaatstaal gelaste dieselmotoren in de Nederlandse scheepvaart. Als die draait, heb je wel oordoppen nodig! Regelmatig vertellen onze vrijwilligers de geschiedenis van deze historische dieselmotor en soms draait hij ook nog eens op volle toeren.
  • Iedere zondag en dinsdag kun je meedoen aan creatieve workshops voor jong en oud! Kinderen knutselen met recyclemateriaal van Scrap XL of maken een stoere haventekening onder begeleiding van een tekendocent van de SKVR. Volwassenen kunnen ook deelnemen aan deze tekenworkshop. Lees meer >

Let op! Op de steigers en in de schepen hanteren we een maximaal aantal bezoekers. Ook is er eenrichtingsverkeer. De steigers en schepen zijn uitsluitend te bezoeken met een geldig entreebewijs. Lees onze veiligheidsmaatregelen >

Elke zondag: rondvaart met een museumschip

Iedere zondag zijn er historische rondvaarten met motorsleepboot ‘Havendienst 20’ uit 1941. Tijdens deze rondvaart van 1,5 uur vertelt de bemanning je graag over het schip. Je vaart over de Nieuwe Maas langs de Erasmusbrug, de ss Rotterdam en andere highlights van Rotterdam. Tickets zijn online te koop tot de dag van de afvaart, daarna aan de kassa. Vaar je mee? Lees meer >