t/m 29 augustus

Het Maritiem Museum bruist

Het vakantiegevoel bruist deze zomer door onze museumhaven! Vlaggetjes wapperen, het water klotst tegen de kade, er zijn demonstraties én je kunt zelf je handen uit de mouwen steken. Wees welkom aan boord van onze schepen of maak een onvergetelijke rondvaart. Kinderen kunnen als echte ketelbinkies aan de slag. In de zomervakantie zijn we bovendien extra lang open! Dan staan strandstoelen klaar aan de waterkant en ontdek je het geheim achter scheepsbouw in onze nieuwe werkplaatsen. En om het vakantiegevoel compleet te maken, sluit je je dag natuurlijk af met een overheerlijk ijsje van Loeve.

Vier je zomervakantie!

In de zomervakantie is de Maritiem Museum Haven elke dag tot 20.00 uur open, dus ook op broeierige avonden is het goed toeven op onze kade. Je strandstoel staat al klaar: ontdek maritieme verhalen, met uitzicht op de Rotterdamse skyline. Terwijl jij geniet van een ijskoud drankje, kunnen kleine avonturiers spelen in een “zandsloep”, reuzenbellen blazen of het dek zwabberen om een zeemanstattoo te verdienen. Ze gaan op zoek naar de dieren met een spannende speurtocht en komen er achter of ze stoer genoeg zijn voor het Professor Plons klauterparcours! En aan boord van een museumschip vind je zelfs een "boot-bios", waar dagelijks kinderfilms draaien. Natuurlijk sluit je je dagje uit af met een versgeschept ijsje van de nieuwe ijssalon Loeve.

De zomerse activiteiten op de kade starten om 12.00 uur, tot 20.00 uur.

Maritieme ambachten in onze werkplaatsen

In onze gloednieuwe werkplaatsen kom je achter het geheim van maritieme ambachten en scheepsbouw! Daar spatten dagelijks de vonken in het rond bij de demonstratie van onze smid en zie je hoe we onze museale vloot in tiptop conditie houden. Je vindt de smederij én andere werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking in het nieuwe Leuvepaviljoen. Leer op een interactieve manier hoe een schip in elkaar steekt, terwijl ondertussen lassers of timmerlui voor je neus aan onze vloot werken. Ruik jij het zaagsel al?

Onze werkplaatsen zijn dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

Onze smid in actie

Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden belangrijke metaalbewerkers. Voor werk dat niet door machines gedaan kan worden, zoals bepaald onderhoud aan onze museumschepen, zijn ze nog steeds onmisbaar. Onze smid weet precies hoe je metaal buigt of aan elkaar maakt. Dat doe je door het heel heet (1.000 graden!) te maken. De smid kan “klinken”, haken en kettingen maken, en laat dit graag aan je zien.

Demonstratie van onze smid
Ontdek de kunst van het smeden in onze nieuwe werkplaatsen! Je komt erachter, hoe de smid meewerkt aan het onderhoud van onze museale vloot, bijvoorbeeld door te “klinken” of haken en kettingen te maken. Bij een spectaculaire demonstratie (9+) wordt het vuur opgepookt en vliegen de vonken in het rond. Kom en zie de smid in actie!

Elke dag (t/m 29 augustus) vanaf 13.00 uur. De precieze tijden zijn in het museum te vinden.
Op vertoon van een geldig entreeticket van het Maritiem Museum.

Workshop in de smederij
Steek je handen uit de mouwen in onze smederij! Smeed je eigen scheepssier, onder begeleiding van een vakkundige smid. Je hoeft niet bang te zijn voor rondspattende vonken, want bij deze workshop (5+) smeden we niet heel heet.

Elke dag (t/m 29 augustus) vanaf 13.00 uur. De precieze tijden zijn in het museum te vinden.
Op vertoon van een geldig entreeticket van het Maritiem Museum.

Ontdek de Maritiem Museum Haven

Het Maritiem Museum heeft de oudste en grootste museumhaven van Nederland, op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Daar zijn onze historische schepen afgemeerd én bijzondere gastschepen. Je bent van harte welkom om een kijkje aan boord te nemen en te ontdekken, hoe het vroeger was om te leven en werken op een schip. Wil je je bezoek aan de Maritiem Museum Haven echt goed beginnen? Ga dan eerst naar onze vuurtoren: daar kom je er achter hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van het prachtige uitzicht op de haven, is het terras van museumcafé Het Lage Licht de ideale uitvalsbasis. Daar geniet je van een lekkere lunch, een kopje koffie of borrel. En vergeet je vooral niet aan te sluiten bij één van de rondleidingen door oud-havenmedewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over de Rotterdamse haven van toen en nu.

Meer weten over de museumhaven >
Welke gastschepen leggen aan >
Bekijk alvast de kaart van Het Lage Licht >

Beleef Rotterdam vanaf het water

Heb jij zeebenen? Dan kun je het water op, om Rotterdam te ontdekken vanaf onze schepen. Maak een onvergetelijke rondvaart met één van onze historische schepen of stap aan boord voor een vaartocht door het Maritiem District. Om hier écht van te kunnen genieten, bieden we een borrel- of snackarrangement voor aan boord. 

Boek een historische rondvaart door de haven >
Een rondvaart door het Maritiem District >