1 september 2018 t/m 2 september 2018

Met een Amsterdammer langs de highlights van Rotterdam

Ga je mee op een historische rondvaart met een bijzonder gastschip? Dit weekend neemt de ‘Christiaan Brunings’, van Scheepvaartmuseum Amsterdam,  je mee op een rondvaart en ondertussen vertelt de bemanning je graag alles over dit mooie schip.

De 'Christiaan Brunings' is een varend monument en is normaal te bewonderen aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Het schip is in opdracht van Rijkswaterstaat in 1900 gebouwd als ijsbreker, maar met de voor die tijd luxe inrichting deed het ook dienst als directieschip. Die dubbelfunctie was een puur praktische ingeving. Waarom zou je een ijsbreker het grootste deel van het jaar werkloos laten liggen? Het schip is vernoemd naar Christiaan Brunings, een Nederlands waterbouwkundige, die wordt gezien als de grondlegger van Rijkswaterstaat.

IJsbrekers

IJsbrekers bestaan al sinds de 17de eeuw. Op tekeningen van toen zijn ze te zien: door soms wel twintig paarden voortgetrokken, houten schepen met een oplopende boeg en een platte steven met ijzerbeslag. Telkens wordt de boeg iets op het ijs getrokken, waarna het ijs breekt onder het gewicht. Door de jaren heen is aan dit principe weinig veranderd, alleen kregen de IJsbrekers meer pk's.

In het kort
Datum: 1 en 2 september
Tijd: 12:45u
Kosten: €12,50, €7,50, €2,50
Bestel je kaarten online.