24 januari 2020

De soep hebben we, maar wie heeft de ballen om het op te lossen?

Op vrijdagavond 24 januari om 20:00u organiseert het Maritiem Museum Rotterdam een talkshow over de plastic soep. Drie innovatieve maritieme organisaties vertellen in het Maritiem Museum, wat zij doen om dit mondiale probleem op te lossen. Project Engineer Rivers Jasper van Eijk van The Ocean Cleanup vertelt over de 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat, sinds enkele weken te gast in de Maritiem Museum Haven, verwijdert plastic uit de rivieren voordat het de oceaan bereikt. 'The Great Bubble Barrier' is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet vertelt hoe ze, samen met twee vriendinnen, op dit idee kwam en hoe het er inmiddels voor staat, sinds hun uitvinding ook echt in bedrijf is genomen. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de ‘WasteShark’. Met zijn uitvinding, geïnspireerd door de walvishaai (Whale Shark), haalt hij plastic uit de haven van Rotterdam.

Gedurfde innovaties als deel van de oplossingen voor de plastic soep

Plastic uit de oceanen en rivieren halen, is één deel van de oplossing, maar wat gebeurt er daarna? In het tweede deel van deze avond laten Rotterdamse innovators laten zien hoe zij recyclebaar plastic bewerken en hergebruiken.

SPREKERS

• Jasper van Eijk, Project Engineer Rivers, van The Ocean Cleanup
• Francis Zoet, Chief Technology Officer, van The Great Bubble Barrier
• Richard Hardiman, CEO Ranmarine technology, van de ‘WasteShark’
• Innovatieve, Rotterdamse initiatieven presenteren hun ideeën over hergebruik van plastic.

De avond wordt omlijst door zangeres en stemkunstenaar Stefanie Janssen, die samen met literair talent en zanger Michaël Brijs, een voorproefje geeft van de opera 'Undine'. Een ecologisch sprookje over de magie tussen mensen en niet-mensen. Het verhaal van een zeemeermin, die aan plastic verslaafd is.

Laat je deze avond informeren en inspireren, en ga mee in debat over dit mondiale probleem. We hopen met deze talkshow verdere innovaties te stimuleren en bezoekers - waaronder hopelijk veel studenten, maritiem experts en technici - te inspireren tot verder onderzoek.

Datum: vrijdag 24 januari
Aanvang: 20.00u, inloop vanaf 19.30u
Voor wie: iedereen (14+)
Kosten: € 17,50 inclusief consumpties
Koop nu je ticket online!

Studenten, Vrienden van het museum, sponsoren en partners bieden we gratis toegang op vertoon van studentenpas, Vriendenpas / vrijkaart / partnerpas. Aanmelden is noodzakelijk: stuur een email naar rsvp@maritiemmuseum.nl o.v.v. "talkshow plastic soep" of bel 010 413 26 80.

Interceptor te gast in Maritiem Museum Haven