11 april 2019

Rotterdam: narcostad?    


De wereld van drugshandel via de Rotterdamse haven is keihard, meedogenloos en vrijwel ongrijpbaar. Is Rotterdam op weg om een Narcostad te worden zoals in Mexico? Een war-on-drugs-fotograaf, ex-crimineel en expert van internationale opsporingsdienst Eurojust vertellen in de talkshow in het Maritiem Museum hun ontluisterende verhaal en laten zien voor welke onmogelijke dillemma's ze dagelijks staan. Een panel van experts van o.a. Zeehavenpolitie, OM, Douane, Havenbedrijf, Universiteit Utrecht legt de sprekers het vuur aan de schenen.  Het publiek heeft het laatste woord. Praat mee, stel vragen of geef je mening via je stemkastje. Waar trek jij de lijn? 

Zowel museumbezoekers als professioneel geintereseerden zijn welkom op de talkshow inclusief bezoek aan de tentoonstelling 'Dealen met Drugs', een optreden van woordkunstenaar YoungMichPoetry en een kopje 'zuivere' koffie van de Heilige Boontjes.   

Onmogelijke dilemma's  

Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Sommigen beweren zelfs dat Rotterdam afglijdt in de richting van een narcostad zoals in Mexico. Hoe groot zijn de problemen in Rotterdam werkelijk? En wat zijn de dillemma's waarmee havenmedewerkers, rechters, dealers en politie dagelijks worstelen? Ga je voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Blijf je op het rechte pad of bezwijk je voor het grote geld? Ga je voor strikter beleid of is legaliseren de oplossing? Kom naar de talkshow, hoor hoe experts hierover denken en praat zelf mee als je wilt. 

Oorlogsfotograaf en cultureel anthropoloog Teun Voeten

Oorlogsfotograaf en cultureel antropoloog Teun Voeten onderzoekt al vanaf 2009 het drugsgeweld in Mexico en legde de schrijnende maatschappelijke ontwrichting in krachtige beelden vast. Afgelopen jaar promoveerde hij aan de universiteit van Leiden met een proefschrift  getiteld ‘The Mexican Drug Violence: Hybrid Warfare, Predatory Capitalism and the Logic of Cruelty.’ Momenteel analyseert hij in opdracht van de stad Antwerpen de drugsproblematiek, die vergelijkbaar is met Rotterdam. Tijdens de talkshow zal hij op beide onderwerpen ingaan en de stelling poneren hoe Nederland,  met invoerhaven Rotterdam, een narcostaat is geworden.   

Ex-crimineel Wilfred Kols 

Wilfred Kols weet alles van verleiding en dillemma's rondom drugs. Op jonge leeftijd raakte hij verslaafd aan coke. Hij gebruikte, maar dealde zelf ook. Hij incasseerde geld voor onderwereldorganisaties en schuwde geweld hierbij niet. In de drugshandel geldt meestal 'once you're in, there is no way out'. Toch wist Kols uit het criminele circuit te ontsnappen en zijn leven een andere inhoud te geven. 

Cecilia Thorfinn van Eurojust

De talkshow wordt een van de zeldzame keren dat publiek een inkijkje krijgt in het werk van Eurojust. Eurojust is het Europese orgaan voor justitiële samenwerking en ondersteunt openbare aanklagers en onderzoekers van ernstige criminaliteit. Cecilia Thorfinn was nauw betrokken bij de gecoördineerde actie door justitiële en opsporingsdiensten in Nederland, Italië, Duitsland en België tegen het criminele samenwerkingsverband ‘Ndrangheta, één van de machtigste criminele netwerken ter wereld. Cecilia vertelt uitgebreid over deze gevaarlijke operatie en legt dilemma's bloot: grijp je in of wacht je totdat je de ‘grote jongens’ kunt inrekenen. 

De talkshow wordt georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie. 

In het kort 

Datum: donderdag 11 april 
Tijd: 20.00 uur (inloop van 19.30 uur) 
Voor wie: iedereen (14+) 
Kosten: € 17,50 inclusief bezoek tentoonstelling en consumptie. 
Koop je ticket online. 

Studenten, Vrienden, sponsoren en partners hebben gratis toegang op vertoon van Studentenpas, Vriendenpas / vrijkaart / partnerpas. Aanmelden: Stuur een email naar secretariaat@maritiemmuseum.nl o.v.v. talkshow of bel 010 413 26 80.

Wil jij ook 'Vriend' worden? Word nu lid voor € 42,50 en kom nu en in de toekomst gratis naar onze lezingen. Meld je aan via: vrienden@maritiemmuseum.nl of bel met 010-413 26 80.