T/m 28 augustus

Rondvaart Rotterdam - VAAR MEE MET ECHTE HAVENGESCHIEDENIS 

Deze zomer beleef je de geschiedenis van de Rotterdamse haven tijdens onze historische rondvaarten in Rotterdam! De hele zomer organiseren we unieke vaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. We nemen je mee op een rondvaart door Rotterdam, waarbij je bezienswaardigheden kan bewonderen vanaf het water. Ontdek de Erasmusbrug, de SS Rotterdam en de skyline van de stad Rotterdam vanaf het water en leer alles over de bijzondere geschiedenis van onze museumschepen. De bemanning vertelt je graag over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten. Ga je ook mee?

Boek snel jouw tickets >


Duur van de historische rondvaart door Rotterdam:
 ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van het weer en getij.
Voor wie: de rondvaart is geschikt voor jong en oud, maar helaas zijn deze historische schepen niet rolstoeltoegankelijk of slecht toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Ook zijn de schepen niet overdekt, Kinderen kunnen uitsluitend mee onder begeleiding van een volwassene.

Kosten (incl. bezoek museumhaven en werkplaatsen): vanaf 16 jaar: €15,- p.p. | 4-15 jaar: €12,50 | 0 t/m 3 jaar: €4,-. Museumkaart, Rotterdampas en VriendenLoterij VIP-KAART zijn niet geldig bij deze rondvaarten door Rotterdam. Dit ticket geeft géén toegang tot de tentoonstellingen in het hoofdgebouw, maar wel tot de museumsteiger, schepen, werkplaatsen en demonstraties. Met de QR-code kun je de filmschermen in de werkplaatsen ontgrendelen en de film in de vuurtoren bekijken.

Boek jouw ticket(s) hier >

14 AUGUSTUS: VAAR MEE EN ONTDEK DE VOORMALIGE THUISHAVEN VAN DE DOCKYARD’S

De 'Dockyard V’ is een van de topstukken uit de varende collectie van het Maritiem Museum en een uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Stoere sterke stoomslepers, de werkpaarden van de Rotterdamse haven anno 1950. Tijdens deze stoomsleepdag wordt de ‘Dockyard V’ herenigd met de ‘Dockyard III’ en Dockyard XIII , de zusterschepen uit de vloot van RDM.

Rond 1950 worden de ze stoomslepers gebruikt om zeeschepen te verslepen die gerepareerd moeten worden. Ook assisteren de stoomsleper bij het verslepen van nieuwbouwschepen die bij de RDM van stapel lopen en naar de afbouwkade gesleept moeten worden. De ‘Dockyard’s ’ vervoeren ook personeel van de RDM dat reparaties aan boord van schepen moet verrichten. Dit levert de stoomslepers de bijnaam ‘dienstfiets’ op.

Dockyard's stoomslepersdag

Neem plaats op een van de Dockyard’s, waar je niet alleen van het uitzicht kunt genieten maar ook je lunchpakket. Afgemeerd bij Heijplaat neemt een gids je mee op een tour rond dit historische dorp, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Rotterdamse haven. Je sluit je bezoek af in Courzand het beroemdste café van het dorp. Vervolgens brengen de Dockyards je weer terug naar de Maritiem Museum Haven.

In het kort

Afvaart met de Dockyard V vanuit de Maritiem Museum Haven: 12:30
Aankomst Heijplaat: 13:30
Rondleiding tot 14:15
Courzand: 14:15 – 15:00
Afvaart: 15:15
Aankomst Maritiem Museum Haven: 16:30

Kosten vaartocht incl. lunch, rondleiding en Koffie met gebak €49,50 vanaf 16 jaar, €24,50 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar. Deze tocht is niet geschikt voor kinderen onder de leeftijd van 8 jaar

Boek jouw ticket(s) hier >

museumSchepen 'On Tour': 21 augustus en 18 september

Onze museumschepen gaan een aantal zondagen 'on tour' in het kader van de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg. Dit zijn bijzondere, langere vaartochten met een lunch- / snackarrangement aan boord. Vier van de rondvaarten gaan naar Maassluis, de eerste en de grootste stad (vanuit Rotterdam gezien) langs de Nieuwe Waterweg.

In het kader van de viering heeft het Maritiem Museum een samenwerking met Maassluis, dé sleepboothavenstad van Nederland. Onze schepen brengen opvarenden naar Maassluis, waar extra activiteiten zijn. De sleepboten van Maassluis brengen hun passagiers naar de Maritiem Museum Haven. Hier kunnen bezoekers onze schepen, kranen en werkplaatsen bezoeken, een kijkje nemen in Port Pavilion of genieten van een hapje en een drankje op het terras van Loeve of Het Lage Licht. Deze vaarten duren circa 1 uur en 45 minuten.

Kosten (incl. lunch- / snackarrangement): €25,- p.p. | 4 t/m 17 jaar: €17,50.
Terugreis op eigen gelegenheid met trein of metro is niet in de prijs inbegrepen. 

Boek jouw ticket(s) hier >

Een leuke tocht op het water blijft leuk wanneer iedereen aan het einde weer veilig voet aan wal zet. Daarom varen we niet wanneer er een zware storm of zeer hevige regenval is. Mocht dit voorkomen, dan stellen we je tijdig op de hoogte. Het is daarom belangrijk dat je je e-mailadres als je telefoonnummer invoert, wanneer je jouw ticket bestelt. Daarnaast zijn er aan boord reddingsvesten beschikbaar en verplicht voor kinderen.

Een prachtige route, maar niet voor landrotten

De voormalige werkschepen van de historische rondvaarten door Rotterdam zijn niet overdekt, hebben geen pluche dekstoelen of een restaurant aan boord. Die zul je ook helemaal niet missen, want deze rondvaarten in Rotterdam zijn een unieke maritieme ervaring en een echte reis terug in de tijd. Nu zijn vaartochten door Rotterdam op zich al een belevenis, maar met deze route wordt het een onvergetelijk avontuur.

We vertrekken vanuit de Maritiem Museum Haven richting zee. Onder de Erasmusbrug door, langs de Willemskade met het Wereldmuseum, door naar de Veerhaven, de Parkkade langs café Ballentent, Parkheuvel, Park Euromast en natuurlijk de Euromast zelf. Vervolgens varen we naar de Schiehaven, de Müllerpier met het STC en langs Schiemond. Daarna steken we de Nieuwe Maas over naar de Waalhaven.

Uiteindelijk gaan we de Maashaven in, langs de imposante SS Rotterdam. We komen langs Hotel New York en de Cruiseterminal. Dan gaan we opnieuw onder de Erasmusbrug door en pakken een stukje Boompjes mee, voordat we weer teruggaan naar de Maritiem Museum Haven. 

Over de schepen

De schepen waarmee wordt gevaren, zijn bijzondere museale objecten met ieder een eigen geschiedenis. Ze vertrekken vanuit de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Rotterdam is niet voor niets dé havenstad: je ziet hoe het water heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

De Havendienst 20 en zijn iets jongere broertje de Havendienst 2 bepaalden na de Tweede Wereldoorlog het beeld van de Rotterdamse haven. Deze sleepboten werden, vanwege het na-oorlogse gebrek aan materiaal, gebruikt als patrouillevaartuig, ijsbreker en blusboot.

Een bijzondere naam voor een bijzonder schip. Tot aan WOII voer de Volharding 1 onder een andere naam, Harmonie 6, voornamelijk als Rijnsleper richting het Ruhrgebied in Duitsland. In 1951 kwam het schip naar Rotterdam en werd omgebouwd tot havensleepboot. Nu is het één van de allerlaatste op kolen gestookte stoomsleepboten van Nederland.

De Dockyard V was één van de echte werkpaarden van de Rotterdamse haven rond het jaar 1950. Afkomstig uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd dit schip iedere dag ingezet om schepen in- en uit de haven te slepen.

De Pieter Boele werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak een stoomsleper gehuurd, in combinatie met andere schepen, voor de tocht over de rivieren. De Pieter Boele was één van de laatste stoomslepers, die in 1965 werd verdrongen door de opkomst van de huidige duwschepen. Bij scheepswerf Boele Bolnes bleef de stoomsleper daarna in de na vaart als directievaartuig. De Pieter Boele is in bruikleen bij Stichting Dordt in Stoom waar vrijwilligers het schip onderhouden, zodat het kan blijven varen.

Dit prachtige, authentiek gerestaureerde zeilschip is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland én een echt Rotterdams schip. Ook op de Helena kun je meevaren voor een rondvaart en dat is genieten. Met ruimte voor maar liefst 48 personen is deze tocht een echte belevenis. Kom aan boord en ervaar het zelf!

Boek hier je ticket(s) voor de Rondvaart Rotterdam >