20 mei: start kaartverkoop rondvaarten

VAAR MEE MET ECHTE HAVENGESCHIEDENIS 

Per 20 mei start de kaartverkoop. Vanaf 19 juni beleef je de geschiedenis van de Rotterdamse haven tijdens onze historische rondvaarten! In de warme zomermaanden organiseren we unieke vaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. We nemen je mee op een tocht door Rotterdam, waarbij je bezienswaardigheden kan bewonderen vanaf het water. Ontdek de Erasmusbrug, de SS Rotterdam en de skyline van de stad Rotterdam vanaf het water en leer alles over de bijzondere geschiedenis van onze museumschepen. De bemanning vertelt je graag over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten. Ga je ook mee? 

museumSchepen 'On Tour'

Onze museumschepen gaan 'on tour'.  In het kader van de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg gaan onze schepen een aantal zondagen bijzondere vaarten waarbij onze schepen 'on tour' gaan. Dit zijn langere vaartochten met een lunch- / snackarrangement aan boord. Vier van de vaarten gaan naar Maassluis, de eerste en de grootste stad, vanuit Rotterdam gezien, langs de Nieuwe Waterweg. In het kader van de viering heeft het Maritiem Museum een samenwerking met Maassluis, dé sleepboothavenstad van Nederland. De schepen van het Maritiem Museum brengen de opvarenden naar Maassluis waar er op die zondagen extra activiteiten worden georganiseerd en de sleepboten van Maassluis brengen hun passagiers naar de Maritiem Museum Haven. Hier kunnen de bezoekers onze schepen, kranen en werkplaatsen bezoeken. Een kijkje nemen in het Port Pavilion of genieten van een hapje en een drankje op onze terrassen bij Loeve of Het Lage Licht. Deze vaarten hebben een duur van ca 1u en 45 min. De terugreis is op eigen gelegenheid met metro of trein. Kosten incl lunch- / snackarrangement is €25,-. kinderen 4 t/m 17 jaar €17,50. Terugreis op eigen gelegenheid met trein of metro is niet in de prijs inbegrepen.

ZEILZONDAG MET DE 'HELENA'

Op zondag 10 juli bieden we, samen met Rederij Oosterschelde, een zeiltocht aan met de Stevenaak 'Helena': het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. We gaan de Nieuwe Maas op, door de Erasmusbrug richting de Nieuwe Waterweg, waar we gezamenlijk de zeilen hijsen. Aan boord vertelt een gids meer over de haven en het ontstaan van de Nieuwe Waterweg, 150 jaar geleden. Lunch en een thee/koffie arrangement is in de prijs inbegrepen. Deze vaartocht duurt dan ook 35 uur, 12:30-16:00u. Kosten volwassenen €49,50 p.p., kinderen 4 t/m 10 jaar €24,50, 0-3 jaar €7,50.

Vaar je mee? Je bent meer dan welkom aan boord!

Het vaarschema maken we op korte termijn bekend. Houd daarom onze website goed in de gaten!

Duur van de historische rondvaart: De vaartijd is ongeveer 1,5u, maar dit is afhankelijk van het weer en getij.

Voor wie: De vaartochten zijn geschikt voor jong en oud, maar helaas zijn deze historische schepen niet rolstoeltoegankelijk. Kinderen kunnen verder uitsluitend mee onder begeleiding van een volwassene.

Kosten van een historische rondvaart van 1,5u inclusief bezoek aan museumhaven en werkplaatsen en excl. bezoek tentoonstellingen in het hoofdgebouw: volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar betalen €15,-, kinderen van 4-15 jaar €12,50 en0 t/m 3 jaar betalen €4,-. Dit is exclusief toegang tot het museum.De Museumkaart, Rotterdampas en VriendenLoterij VIP-KAART zijn niet geldig bij deze vaartochten. Het ticket geef ook toegang tot de museumsteiger, schepen, werkplaatsen en demonstraties. Met de QR code op het ticket kun je de filmschermen in de werkplaatsen ontgrendelen en de film in de vuurtoren bekijken.

Kaartverkoop gaat 20 mei van start 

 

Veiligheid

Een leuke tocht op het water blijft leuk wanneer iedereen aan het einde weer veilig en wel voet aan wal zet. Daarom varen we niet wanneer er een zware storm of zeer hevige regenval is. Mocht dit voorkomen, dan stellen we je tijdig op de hoogte. Het is daarom wel belangrijk dat je altijd zowel je e-mailadres als je telefoonnummer invoert, wanneer je jouw ticket bestelt. Daarnaast zijn er reddingsvesten beschikbaar en verplicht voor kinderen.

Een prachtige route, maar niet voor landrotten

Deze voormalige werkschepen zijn niet overdekt, hebben geen pluche dekstoelen of een restaurant aan boord. Die zul je ook helemaal niet missen, want deze rondvaarten in Rotterdam zijn een unieke maritieme ervaring en een echte reis terug in de tijd. Nu zijn vaartochten door Rotterdam op zich al een belevenis, maar met deze route wordt het een onvergetelijk avontuur.

We vertrekken vanuit de Maritiem Museum Haven richting zee. Onder de Erasmusbrug door, langs de Willemskade met het Wereldmuseum, door naar de Veerhaven, de Parkkade langs café Ballentent, Parkheuvel, Park Euromast en natuurlijk de Euromast zelf. Vervolgens varen we naar de Schiehaven, de Müllerpier met het STC en langs Schiemond. Daarna steken we de Nieuwe Maas over naar de Waalhaven.

Uiteindelijk gaan we de Maashaven in, langs de imposante SS Rotterdam. We komen langs Hotel New York en de Cruiseterminal. Dan gaan we opnieuw onder de Erasmusbrug door en pakken een stukje Boompjes mee, voordat we weer teruggaan naar de Maritiem Museum Haven.

Over de schepen

De schepen waarmee wordt gevaren, zijn bijzondere museale objecten met ieder een eigen geschiedenis. Ze vertrekken vanuit de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Rotterdam is niet voor niets dé havenstad: je ziet hoe het water heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

De Havendienst 20 en zijn iets jongere broertje de Havendienst 2 bepaalden na de Tweede Wereldoorlog het beeld van de Rotterdamse haven. Deze sleepboten werden, vanwege het na-oorlogse gebrek aan materiaal, gebruikt als patrouillevaartuig, ijsbreker en blusboot.

Een bijzondere naam voor een bijzonder schip. Tot aan WOII voer de Volharding 1 onder een andere naam, Harmonie 6, voornamelijk als Rijnsleper richting het Ruhrgebied in Duitsland. In 1951 kwam het schip naar Rotterdam en werd omgebouwd tot havensleepboot. Nu is het één van de allerlaatste op kolen gestookte stoomsleepboten van Nederland.

De Dockyard V was één van de echte werkpaarden van de Rotterdamse haven rond het jaar 1950. Afkomstig uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd dit schip iedere dag ingezet om schepen in- en uit de haven te slepen.

De Pieter Boele werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak een stoomsleper gehuurd, in combinatie met andere schepen, voor de tocht over de rivieren. De Pieter Boele was één van de laatste stoomslepers, die in 1965 werd verdrongen door de opkomst van de huidige duwschepen. Bij scheepswerf Boele Bolnes bleef de stoomsleper daarna in de na vaart als directievaartuig. De Pieter Boele is in bruikleen bij Stichting Dordt in Stoom waar vrijwilligers het schip onderhouden, zodat het kan blijven varen.

Dit prachtige, authentiek gerestaureerde zeilschip is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland én een echt Rotterdams schip. Ook op de Helena kun je meevaren voor een rondvaart en dat is genieten. Met ruimte voor maar liefst 48 personen is deze tocht een echte belevenis. Kom aan boord en ervaar het zelf!