18 juli 2021 t/m 29 augustus 2021

VAAR MEE MET ECHTE HAVENGESCHIEDENIS

Beleef de geschiedenis van de Rotterdamse haven tijdens onze historische rondvaarten! In de warme zomermaanden organiseren we prachtige vaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. We nemen je mee op een tocht door Rotterdam, waarbij je unieke bezienswaardigheden kan bewonderen vanaf het water. Ontdek de Erasmusbrug, de SS Rotterdam en de skyline van de stad Rotterdam vanaf het water en leer alles over de bijzondere geschiedenis van onze museumschepen. De bemanning vertelt je graag over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten. Ga je ook mee? Boek dan nu jouw tickets voor deze bijzondere rondvaart in Rotterdam!

Vaar je mee? Je bent meer dan welkom aan boord!

Het vaarschema maken we op korte termijn bekend. Houd daarom onze website goed in de gaten!

Duur van de rondvaart: De vaartijd is ongeveer 1,5u, maar dit is afhankelijk van het weer en getij.

Voor wie: De vaartocht door Rotterdam is geschikt voor jong en oud, maar helaas zijn deze historische schepen niet rolstoeltoegankelijk. Kinderen kunnen verder uitsluitend mee onder begeleiding van een volwassene.

Kosten van een rondvaart (excl. museumbezoek): volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar betalen € 15,-, kinderen van 0 t/m 3 jaar betalen € 4,-. Dit is exclusief toegang tot het museum.De Museumkaart, Rotterdampas en BankGiro Loterij VIP-KAART zijn niet geldig bij deze vaartochten. Het ticket geef ook toegang tot de museumsteiger, schepen, werkplaatsen en demonstraties. Met de QR code op het ticket kan je de filmschermen in de werkplaatsen ontgrendelen en de film in de vuurtoren bekijken.

Boek je tickets nu >

 

Veiligheid

Een leuke tocht op het water blijft leuk wanneer iedereen aan het einde weer veilig en wel voet aan wal zet. Daarom varen we niet wanneer er een zware storm of zeer hevige regenval is. Mocht dit voorkomen, dan stellen we je tijdig op de hoogte. Het is daarom wel belangrijk dat je altijd zowel je e-mailadres als je telefoonnummer invoert, wanneer je jouw ticket bestelt. Daarnaast zijn er reddingsvesten beschikbaar en verplicht voor kinderen.

Een prachtige route, maar niet voor landrotten

Deze voormalige werkschepen zijn niet overdekt, hebben geen pluche dekstoelen of een restaurant aan boord. Die zul je ook helemaal niet missen, want deze rondvaarten in Rotterdam zijn een unieke maritieme ervaring en een echte reis terug in de tijd. Nu zijn vaartochten door Rotterdam op zich al een belevenis, maar met deze route wordt het een onvergetelijk avontuur.

We vertrekken vanuit de Maritiem Museum Haven richting zee. Onder de Erasmusbrug door, langs de Willemskade met het Wereldmuseum, door naar de Veerhaven, de Parkkade langs café Ballentent, Parkheuvel, Park Euromast en natuurlijk de Euromast zelf. Vervolgens varen we naar de Schiehaven, de Müllerpier met het STC en langs Schiemond. Daarna steken we de Nieuwe Maas over naar de Waalhaven.

Uiteindelijk gaan we de Maashaven in, langs de imposante SS Rotterdam. We komen langs Hotel New York en de Cruiseterminal. Dan gaan we opnieuw onder de Erasmusbrug door en pakken een stukje Boompjes mee, voordat we weer teruggaan naar de Maritiem Museum Haven.

Over de schepen

De schepen waarmee wordt gevaren, zijn bijzondere museale objecten met ieder een eigen geschiedenis. Ze vertrekken vanuit de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Rotterdam is niet voor niets dé havenstad: je ziet hoe het water heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

De Havendienst 20 en zijn iets jongere broertje de Havendienst 2 bepaalden na de Tweede Wereldoorlog het beeld van de Rotterdamse haven. Deze sleepboten werden, vanwege het na-oorlogse gebrek aan materiaal, gebruikt als patrouillevaartuig, ijsbreker en blusboot.

Een bijzondere naam voor een bijzonder schip. Tot aan WOII voer de Volharding 1 onder een andere naam, Harmonie 6, voornamelijk als Rijnsleper richting het Ruhrgebied in Duitsland. In 1951 kwam het schip naar Rotterdam en werd omgebouwd tot havensleepboot. Nu is het één van de allerlaatste op kolen gestookte stoomsleepboten van Nederland.

De Dockyard V was één van de echte werkpaarden van de Rotterdamse haven rond het jaar 1950. Afkomstig uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd dit schip iedere dag ingezet om schepen in- en uit de haven te slepen.

De Pieter Boele werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak een stoomsleper gehuurd, in combinatie met andere schepen, voor de tocht over de rivieren. De Pieter Boele was één van de laatste stoomslepers, die in 1965 werd verdrongen door de opkomst van de huidige duwschepen. Bij scheepswerf Boele Bolnes bleef de stoomsleper daarna in de na vaart als directievaartuig. De Pieter Boele is in bruikleen bij Stichting Dordt in Stoom waar vrijwilligers het schip onderhouden, zodat het kan blijven varen.

Dit prachtige, authentiek gerestaureerde zeilschip is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland én een echt Rotterdams schip. Ook op de Helena kun je meevaren voor een rondvaart en dat is genieten. Met ruimte voor maar liefst 48 personen is deze tocht een echte belevenis. Kom aan boord en ervaar het zelf!