22 mei 2019 t/m 23 mei 2019

Rijnschip 'Helena' te gast

Vanaf 22 mei is de Akte van Mannheim te zien in het Maritiem Museum. Een belangrijk document, dat al 150 jaar zorgt voor vrije handel op de Rijn. Ter gelegenheid hiervan is op woensdag 22 mei en donderdag 23 mei de Helena te gast in onze museumhaven. Heel toepasselijk, want dit is één van de laatste Rijnschepen uit de tijd dat de akte werd opgesteld.

Gratis bezoek met je stempas!

Op vertoon van je stempas voor de Europese verkiezingen mag je de Helena gratis bewonderen. Ook als je een geldig entreebewijs van het Maritiem Museum hebt, mag je aan boord. Let op: de capaciteit van dit schip is beperkt.

De Akte van Mannheim

De Akte van Mannheim legt een historische reis af over de Rijn, vanwege haar 150-jarig bestaan. Het document werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg. Op 22 mei arriveert het in het Maritiem Museum en is hier vervolgens enkele maanden te bewonderen.

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan.

In het kort

Datum: woensdag 22 mei en donderdag 23 mei
Tijd: 13.00-15.00 uur
Kosten: Met je stempas voor de Europese verkiezingen of een geldig toegangsbewijs van Maritiem Museum kun je de Helena gratis bezoeken.

Akte van Mannheim - collectie Centrale Commissie voor de Rijnvaart
Akte van Mannheim - collectie: Centrale Commissie voor de Rijnvaart