16 t/m 23 oktober: herfstvakantie

30 jaar Professor Plons

Van 16 t/m 23 oktober is het feest in het Maritiem Museum en in de haven van Professor Plons. Jong en oud zijn van harte welkom om samen met Professor Plons en zijn vrienden het 30 jarig bestaan van deze kinder-doe-expo te vieren.

Professor Plons verjaardagsmagazine met uniek verjaardagsverhaal

Speciaal voor dit jubileum hebben we een ‘Professor Plons viert een feestje’ magazine voor kids uitgebracht met een verjaardagsverhaal over het leven van Professor Plons, geschreven door educator en schrijver Robert van Herk. Waar is hij geboren? Waar ging hij op school? En wat deed hij eigenlijk voordat hij bij het museum kwam werken? Heerlijk leesmateriaal voor in de herfstvakantie voor alle fans.
Het Professor Plons verjaardagsmagazine is voor €2,50 te koop in onze Museumshop.

Joris Lutz leest voor

Op zondagmiddag 17 oktober leest Joris Lutz een speciaal verjaardagsverhaal voor over het leven van Professor Plons voor, geschreven door educator en schrijver Robert van Herk. Bij Joris Lutz is het natuurlijk nooit alleen maar stilletjes luisteren, een beetje meedoen hoort er ook bij. Kom je luisteren?
Zondag 17 oktober om 13:00 en 15:00u

Zang- en muziekworkshop: piraten en zeemeerminnen

Op zijn vele reizen kwam Professor Plons van alles tegen en hoorde hij vele verhalen, maar ook liederen waarin verteld werd over prachtige zeemeerminnen en gevaarlijke piraten. Vooral de liederen zijn hem bijgebleven. Op vrijdag 22 oktober kunnen kinderen ook deze liederen leren in een zang- en muziekworkshop geleid door docenten van de SKVR. Natuurlijk sluiten we de workshop af met een prachtig concert. Doe je mee?
Vrijdag 22 oktober om 13:00-14:00u en om 14:30-15:30u. Meld je aan bij de kassabalie.

Elke dag een workshop smeden

Sinds schepen van staal worden gemaakt, zijn smeden belangrijke metaalbewerkers. Voor werk dat niet door machines gedaan kan worden, zoals bepaald onderhoud aan onze museumschepen, zijn ze nog steeds onmisbaar. Onze smid weet precies hoe je metaal buigt of aan elkaar maakt. Dat doe je door het heel heet (1.000 graden!) te maken. De smid kan “klinken”, haken en kettingen maken, en laat dit graag aan je zien. Wil jij het ook proberen? Doe dan mee met de dagelijkse workshops. Informeer bij aankomst naar de tijden.

30 Jaar kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons

Dertig jaar geleden openden we de eerste versie van Professor Plons, een museumconcept waarin kinderen spelend leren met volop ruimte voor beleving, fantasie, spel en interactie. Destijds een noviteit in de Nederlandse museumwereld. De expo is sindsdien vier keer geheel vernieuwd, want er wordt flink gespeeld, getest en gesjouwd en dat vergt het uiterste van materialen en onderhoud, maar het speelse concept is altijd gebleven. Honderduizenden kinderen hebben hier sinds de opening in 1991 gespeeld, en daar zijn we bijzonder trots op.
In 2023 hopen we een vijfde versie van Professor Plons te presenteren waarbij het succesvolle doe-concept uiteraard blijft, maar we de fantasie van kinderen nog meer willen prikkelen en het concept vernieuwen. Lees meer over de wereld van Professor Plons >