31 maart 2019

Feestelijke openingsdag Zeemonsters

Op zondag 31 maart nemen zeemonsters het Maritiem Museum over! Dan opent de nieuwe familietentoonstelling Zeemonsters (4+) en jij bent van harte welkom om dit met ons te vieren. Het Maritiem Museum is feestelijk aangekleed, de hele dag zijn er zeemonster-activiteiten voor het hele gezin én er is een optreden van de winnaar van The Voice Kids.

Let op: zomertijd! Goed om te weten: in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaan we over op de zomertijd. De klok gaat dan een uur vooruit.

Alle extra feestelijke activiteiten (die je hieronder vindt) zijn gratis, als je een geldig entreebewijs voor het Maritiem Museum hebt.
Koop je ticket alvast online! >

Optreden Yosina - winnaar The Voice Kids

Speciaal voor de opening van Zeemonsters treedt de 12-jarige zangeres Yosina Roemajauw op! Vorig jaar won zij, in het team van Marco Borsato, het populaire tv-programma The Voice Kids. Inmiddels is haar eerste single, 'Leef', verschenen. Yosina is groot fan van animatiefilms zoals 'Vaiana', waarin allemaal zeemonsters voorkomen. Wie weet, zingt ze daar wel een liedje uit.

Tijd: 11.30 uur

 

Workshop: Knutsel je eigen (recycle) monster

Bij de knutselworkshop van ScrapXL maak je je eigen zeemonster van gerecyclede materialen. Hoe ziet jouw waterwezen er uit? Heeft hij scherpe tanden? Is hij ontzettend eng of juist helemaal niet zo gevaarlijk? Scrap stimuleert het hergebruik van materialen, op andere manieren dan waar die materialen oorspronkelijk voor bedoeld waren.

Tijd: 12.00 - 16.00 uur

Verkleed je als zeemonster

Wil jij na al die verhalen over waterwezens, zelf wel eens in de huid van een zeemonster kruipen? Dan kun je je verkleden als zeemeermin, krab of inktvis én je laten schminken. Vergeet vooral geen monsterlijke foto te maken, want hoe vaak ben jij nou een échte zeemeermin?

Tijd: verkleden kan doorlopend; schminken is van 13.00 - 15.00 uur.

Monsterverhalen (voor)lezen

Eén van de zeemonsters die je in de tentoonstelling ontmoet, is de reuzenschildpad uit het prentenboek 'Eiland' van Mark Janssen. In dat verhaal spoelen een vader en dochter aan op een eiland - maar dat is niet, wat het lijkt! Deze en andere zeemonstervertellingen kun je beluisteren tijdens de opening. Of sla zelf een boek open en ontdek nog meer monsters.

Tijd: doorlopend - er wordt ieder uur voorgelezen t/m 16.00 uur.

Rondleiding door expert

Conservator Irene Jacobs geeft om 14.00 uur een exclusieve rondleiding door Zeemonsters, waarin je meer te weten komt over de verhalen én hoe je een expo maakt. Irene heeft meegewerkt aan de tentoonstelling en weet daardoor veel over de waterwezens en hun verhalen.

Tijd: 14.00 uur. Meld je aan bij de kassabalie in het museum op 31 maart.

Zelf op zeemonster-onderzoek!

Als je de expo op eigen houtje wilt ontdekken, kun je in de tentoonstelling een speciaal schrift pakken, waarmee ze zelf op onderzoek gaat. Professor Lorie Lij van Internationale Zeemonster Onderzoek School kan je hulp goed gebruiken!

In Zeemonsters ontdek je de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen. Maar er is ook een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan? Lees meer >

In het kort

Datum: zondag 31 maart
Tijd: 11.00-17.00 uur
Voor wie: iedereen
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs

Kaart met zeemonsters uit atlas Mercator - collectie: Maritiem Museum