1 september 2020 t/m 25 oktober 2020

dagelijks activiteiten

Bij ons vind je de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Op deze plek begon de Rotterdamse haven, die de afgelopen eeuwen uitgroeide tot de grootste van Europa. Dagelijks kun je aan boord van onze unieke collectie schepen, kranen of de graanelevator en organiseren we meerdere activiteiten vol inspiratie, educatie en plezier voor jong en oud als venster op de maritieme wereld. 

Vaar met onze Waterbus door het Maritiem District

Maak je museumuitje compleet met een rondvaart op onze elektrische Waterbus. Ontdek de stadshavens van het Maritiem District, van de Leuvehaven tot de Wijnhaven, Oude Haven en het Haringvliet. Een vaart boek je bij de kassa van ons museum bij aankomst. Er is maar een beperkt aantal plaatsen per dag. De kosten voor deze exclusieve vaart zijn € 17,50 (maximaal 1 huishouden per rondvaart). De vaart duurt ca. 45 minuten.

Gratis speurtocht

Voor kinderen is een gratis speurtocht verkrijgbaar bij de kassabalie. Hiermee gaan ze in de Maritiem Museum Haven op zoek naar dieren en letters. Van een levensgroot paard in de hijskraan tot een trouwe viervoeter aan dek. 

Plezier op de kade en steiger

  • Bezoek een demonstratie touwslaan. In de haven wordt veel touw gebruikt. Om schepen aan de steiger vast te leggen, zeilen te hijsen, zeilen vastzetten: je kunt het echt overal voor gebruiken! Bij onze lijnbaan kun je zien hoe touw vroeger geslagen (gemaakt) werd.
  • Wel eens in een vuurtoren geweest? In ons 'Lage Licht' draait een film over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. 
  • Aan boord van knopenboot Gruno kun je honderden zeemansknopen bewonderen.
  • Dagelijks kun je je om 11:30u en 13:30u aansluiten bij een rondleiding door de museumhaven. Onze vrijwilligers vertellen je alles over de haven en de unieke schepen en kranen in onze museumhaven. 
  • Op onze kade vind je een Bolnesmotor, één van de eerste uit plaatstaal gelaste dieselmotoren in de Nederlandse scheepvaart. Als die draait, heb je wel oordoppen nodig! Regelmatig vertellen onze vrijwilligers de geschiedenis van deze historische dieselmotor en soms draait hij ook nog eens op volle toeren.
  • En om als kind echt even te ontdekken hoe het vroeger ging, nodigen we hen uit om als ware ketelbinkies de mouwen op te stropen en het dek te zwabberen. Natuurlijk met een stoere zeemanstatoeage als beloning.

Bijzondere schepen te gast

Naast onze eigen schepen en kranen nodigen we regelmatig andere unieke schepen uit om zich tijdelijk te presenteren aan onze bezoekers. Bekijk welke gastschepen binnenkort bij ons afmeren >

Let op! Op de steigers en in de schepen hanteren we een maximaal aantal bezoekers. Ook is er eenrichtingsverkeer. Lees meer onze veiligheidsmaatregelen >