8 april 2019 t/m 14 april 2019

Ga tijdens de Nationale Museumweek op zoek naar 'ons echte goud'

De Nationale Museumweek verbindt nieuwe bezoekers aan de ‘collectie Nederland’. Alleen samen vertellen musea het héle verhaal. Daarom is de ambitie dat ‘elk kind, iedere jongere en elke bewoner van ons land, het recht heeft om jaarlijks minstens één museum in de buurt te ontdekken!' Ontdek deze week het museum bij jou in de buurt.

Ontdek de verhalen achter onze Topstukken

Rotterdammers staan bekend als trots, maar tegelijkertijd bescheiden. Met de tentoonstelling 'Topstukken' schudden we de Rotterdamse bescheidenheid van ons af en tonen vijfentwintig topstukken uit onze eeuwenoude collectie. Elk object in de tentoonstelling heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart of onze wereld in het algemeen. Omdat het een stille getuige is geweest van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg uniek is.

Muzikale workshop met 'zeerovers- en zeemeerminnenconcert'

Muziekdocenten van SKVR geven op zaterdag 13 april een workshop voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Tijdens de workshop maken ze kennis met diverse instrumenten en vormen samen een 'maritiem orkest'. Ze leren stoere zeeroverssongs en mooie zeemeerminnenliedjes spelen en zingen. Na de workshop is er een grote finale tijdens het ‘Zeerovers- en zeemeerminnenconcert’ in de entreehal van het museum. Iedereen speelt en zingt mee! Start workshop om 13:00u en om 14:30u. Deelname is gratis met een geldig entreebewijs voor kinderen vanaf 6 jaar. Ouders en grootouders mogen ook meedoen.

Goudeerlijke familierondleiding

Op zondag 14 april om 14:00 en om 15:00u vindt de maandelijkse familierondleiding plaats. Deze keer wel helemaal in het teken van de Museumweek. Het zal tijdens deze rondleiding blijken of onze rondleiders wel echt ‘goudeerlijk’ zijn of dat ze nu een dan een leugentje vertellen. Jij mag raden wat waar is, en wat niet. Wie de meeste goede antwoorden heeft, wacht een leuke verrassing.

Waar gaan we heen?

Onze rondleiders nemen je mee door het museum, langs onze pronkstukken en door de Maritiem Museum Haven. Je komt meer te weten over onze collectie, de tentoonstellingen en de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Hoe oud is het oudste scheepsmodel van het museum en met hoe veel kinderen leefde de familie Hutten aan boord van de ‘Annigje’? Meld je op de dag zelf op tijd aan bij onze kassabalie.

Talkshow 'Dealen met Drugs'

De wereld van drugshandel in de Rotterdamse haven is keihard, meedogenloos en zo goed als ongrijpbaar. Geld is de grote verleider en stelt havenmedewerkers, rechters, dealers en politie voor onmogelijke dilemma’s. Op donderdag 11 april om 20:00 uur is er een talkshow rondom de expo ‘Dealen met Drugs’. War on drugs-fotograaf Teun Voeten en andere drugsexperts delen hun verhaal en poneren prikkelende stellingen. Waar trekt het publiek de lijn? Kaarten á €17,50 zijn te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets (studenten gratis op vertoon van studentenkaart of CJP)

Ons echte goud

Ontdek in de familietentoonstelling 'Zeemonsters' (4+) de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan? In de tentoonstelling ‘Offshore Experience’ zijn de nieuwste modellen van de offshore-industrie te zien. Hier ervaar je hoe de vrouwen en mannen op volle zee hun werk weten te klaren. Waan je aan boord van een cruiseschip in 'Zeekastelen' en in onze Maritiem Museum Haven ontdek je aan boord van historische schepen en kranen hoe de Rotterdamse haven op deze plek begon.

 Op zoek naar het echte goud