18 juni: 20:00-01:00u

massa's kunst en cultuur in één nacht

In één nacht ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat kan tijdens de Museumnacht010 op zaterdag 18 juni 2022. Rotterdamse musea en culturele instellingen openen tijdens een uniek feestje hun deuren van 20:00 tot 01:00 uur. Zie in een avond de mooiste tentoonstellingen, unieke collecties, te gekke projecten en bizarre performances!

Impressie van Museumnacht010 7 maart 2020

Hoog water

Tijdens Museumnacht010 2022 stijgt het waterniveau in de Maritiem Museum Haven tot Rotterdams Peil. Kom dansen op de golven of hou je voeten droog in de reddingssloep. Neem een duik in de diepzee bij de Offshore Experience of kruip in de ingewanden van het historische schip de ‘Geertruida’. Hier prikkelt de kunstinstallatie ‘Dark Harbour-Nieuw Licht’ alle zintuigen, met in de hoofdrol Rotterdam en de haven. Schilder je eigen droom voor de toekomst op oude zeilen van een tallship. Smeed het ijzer als het heet is bij de smid, waar de vonken ervan afspatten. Bezoek de interactieve lezing over drugshandel of test je kennis in de Pub Quiz 010-020.

Kunstinstallatie DARK HARBOUR

“Zeg je Rotterdam – zeg je haven.” Maar wat behelst deze bijzondere relatie tussen de stad Rotterdam aan de Haven. Kruip in de ingewanden van sleepkast ‘Geertruida’ en laat je meevoeren in het verhaal in de kunstinstallatie Dark Harbour – Nieuw Licht . Kunstenares Caroline Bijvoet kijkt vanuit een bijzonder perspectief naar de vertrouwde, zelfgemaakte omgeving van de mens. Haar achtergrond als architect verraadt zich in de onderwerpkeuze. In eerste instantie roept het werk herkenning op, maar bij nadere beschouwing is er steeds iets surrealistisch, iets ongrijpbaars. Waar staat de mens? Gemaakt door: Sebastiaan Pos - Soundscape; Atelier Lek - lichtontwerp, Caroline Bijvoet - totaalconcept & schilderijen

Sleepschip Geertruida in de museumhaven tot 24:00u
Lezing Dark-Harbour 21:45u in de Bibliotheek deck 1

Sail a future

Schilder mee aan een zeil vol toekomst.Tallships gaan al honderden jaren de wereldzeeën over: op ontdekkingsreis, voor goederenvervoer en tegenwoordig ook voor wedstrijden, maritieme evenementen, chartervaart en teambuilding. De zeilen van zo’n twee- of driemaster hebben vele zeemijlen en avonturen achter zich voordat er tijd is om ze te vervangen. Dan gaan ze bij ‘Sail a future’ een nieuwe bestemming tegemoet. Beschilderd met dromen worden ze opnieuw gehesen en daarna vermaakt tot duurzame tassen, klaar voor een solo-reis met hun nieuwe eigenaar. Schilder tijdens Museumnacht mee aan een Sail a Future zeil. Met de wind in de zeilen krijgt jouw toekomstdroom vleugels!

Museumhaven tot 23:00u

Top Secret

Een interactieve workshop van de Rotterdamse politie. Aan de hand van videoclips vertelt hiphop fan van het eerste uur, rechercheur Marco den Dunnen, verhalen uit de echte praktijk van de Rotterdamse onderwereld. Wat is echt, wat is niet echt in de clips die je ziet? Waar verwijzen symbolen, gebaren, handelingen, afbeeldingen etc. naar? Ook andere straattaal, bijvoorbeeld die van kleding, komt aan bod. Maar let op: het gaat hier om vertrouwelijke informatie. Bezoekers komen alleen binnen als ze tekenen voor geheimhouding!  

Deck 1: Verolmezaal om 21:00, 22:00 en 23:00u

Waveformers

Ongepolijste elektronische geluidsgolven zijn de basis van elke synthesizer. Je kun ze horen, soms voelen, en bij ‘Musikarbeiter’ kun je ze ook zien! Tijdens de Museumnacht010 staat een greep uit de Waveformers-installaties aangesloten waarmee je de rauwe elektronische geluiden zichtbaar kunt maken. Maak het kind in je wakker en laat je verwonderen door deze installaties, waarbij je met één draai aan de knop het magische van geluidseffecten kunt zien. Op welke golflengte zit jij? De Waveformers is een kunstzinnige samensmelting van muziektechnologie, cymatics en natuurkunde. Met behulp van de installaties ontdek je wat een waveform is, welke waveforms er bestaan én hoe ze klinken.

Deck 1: Doorlopend

Pub quiz 010-020

Rotterdams of Amsterdams Peil? Al eeuwenlang rivaliseren Rotterdam en Amsterdam als steden met elkaar, denk alleen maar aan de klassieker Feijenoord-Ajax. Maar ook op maritiem gebied is er een flinke wedijver tussen deze beide steden. Weet jij veel af van waarin ze van elkaar afwijken of ook juist met elkaar overeenkomen? Test dan je kennis in de ultieme 010-020 quiz in de bibliotheek van het Maritiem Museum. En dat alles onder het plafond van de ‘Nieuw Amsterdam’, een écht Rotterdams schip! Houd jij het droog?

Deck 1: Bibliotheek om 21:00 en 22:30u

In het kort

Datum: Zaterdagavond 18 juni 20:00 - 01:00u
Kosten: Regulier tarief volwassenen €17,50 en kinderen t/m 12 jaar €7,50. CJP €12,50 
Museumnacht010 passepartouts: Koop je tickets online. Op 18 juni kun je van  19:30-24:00u bij ons aan de deur ook een ticket kopen.