28 april 2019 t/m 5 mei 2019

Ga in de meivakantie op zoek naar zeemonsters

Bezoek in de meivakantie de nieuwe familietentoonstelling Zeemonsters (4+) en doe mee aan speciale zeemonster-activiteiten. Maak een zeemonster-rondvaart, ontwerp je eigen monster voor thuis, maak een stop-motion film, bezoek een familielezing over 'windvinders' of ontmoet geheimzinnige wezens in de voorstelling 'Lampje'.

In de familietentoonstelling Zeemonsters ontdek je de werelden van zes waterwezens. Je neemt het monster van Loch Ness onder de loep, ontmoet mega-octopus Kraken, een reuzenkrab en zeemeerminnen. Allemaal fantasie? Of zouden ze echt kunnen bestaan? Door samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben ook échte beesten een plek in deze tentoonstelling gekregen.

Rondvaart: Op zoek naar zeemonsters!

Ga zelf op zoek naar zeemonsters tijdens een rondvaart met fluisterboot De Waterbus. De directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Kees Moeliker, ontdekt al dat er in de Maritiem Museum Haven soms monsterlijke waterwezens opduiken! Bij deze rondvaart neemt schipper Cor je mee van de Leuvehaven tot aan Haringvliet, en weer terug. De afvaartplek is aan de steiger tegenover de Zeemeeuw en Havendiensten.

In het kort

Datum: 29 april, 1 mei, 4 mei, 5 mei
Tijd: 10.00-15.00 uur, duur: 30 minuten
Kosten: €5,- p.p. (vanaf 4 jaar), af te rekenen bij de schipper. lET OP! Bij regen en styormachtig weer kan de waterbus niet varen.

Muzikale vertelvoorstelling 'Lampje'

De voorstelling 'Lampje' gaat over geheimzinnige zeewezens en stoere piraten. Over het zwarte huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland, dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Maar vooral gaat het verhaal over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht. Fredrike de Winter en Annet Schaap spelen samen in deze muzikale vertelvoorstelling naar het bejubelde en vele malen bekroonde boek van Annet Schaap.

In het kort

Datum: zondag 28 april
Tijd: 14:00 uur en 15:30 uur, duur 45 min.
Voor wie: kinderen vanaf 8 jaar
Kosten: gratis voorstelling op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: secretariaat@maritiemmuseum.nl, onder vermelding van 'Lampje' en de tijd van de voorstelling die je wil bezoeken.

Workshop: Stop-motion

In deze workshop leren kinderen een mini-animatiefilm te maken. 'Stop motion' is een hele oude manier van animaties maken. Door een voorwerp steeds een klein stukje te verplaatsen en bij elke verandering een foto te maken, kan je als het ware het voorwerp in de film tot leven laten komen. In deze workshop maken kinderen een mini-animatiefilmpje over wat zich op de zeebodem allemaal afspeelt. Bekijk hier het filmpje van wat de kinderen bij deze workshop in de voorjaarsvakantie maakten.

In het kort

Datum: woensdag 1 mei
Tijd: 12.00-16.00 uur
Voor wie: kinderen vanaf 8 jaar
Kosten: deelname is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs

Workshop: Zeemonster voor thuis

Hoe ziet jouw zeemonster eruit? Laat je fantasie de vrije loop in deze workshop. Zeemonsters zijn er in vele soorten en maten. In deze workshop maak je er zélf eentje om toe te voegen aan je eigen collectie van schatten. Om inspiratie op te doen kan je natuurlijk eerst de tentoonstelling bezoeken.

In het kort

Datum: donderdag 2 mei
Tijd: 12.00-16.00 uur
Voor wie: kinderen van 6 t/m 12 jaar
Kosten: deelname is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs

Familielezing: 'Windvinder' door Wipke Iwersen

Wipke Iwersen geeft een lezing over onbemande schepen, die tegen de wind in kunnen zeilen. Op de Stille Oceaan is een hele vloot van deze 'windvinders' op zoek naar de oorsprong van de wind. Deze bijzondere creaties varen zélf tegen de wind in. Wie ze voor het eerst ziet, zal zich afvragen wat het precies is. Een illusie of een schip? En is het wel door mensen gemaakt?

Wipke Iwersen groeide op een zeilschip op en is al sinds haar kinderjaren gefascineerd door de uitdaging tegenwind in aandrijving om te zetten. Ze vond een mogelijkheid om puur op windkracht recht tegen de wind in te varen.

In het kort

Datum: vrijdag 3 mei
Tijd: 14:00-15:00 uur
Voor wie: iedereen vanaf 10 jaar
Kosten: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: secretariaat@maritiemmuseum.nl, onder vermelding van 'Windvinder'