15.02 en 17.02

Lezing naar aanleiding actuele geneurtenissen in het nieuws

Naar aanleiding van actuele gebeurtenissen nemen we je iedere twee maanden mee in ons maritieme heden en verleden. Welke verhalen en objecten uit onze collectie vertellen ons meer over het nieuws van vandaag. Deze keer vertelt havenconservator Jan Briek over containertransport en scheepsrampen.

CONTAINERTRANSPORT

Het containerschip MSC Zoe verloor in de nacht van 1 januari 345 containers in de Noordzee. Hoe staan deze ramp in verhouding met eerdere scheepsrampen met containerschepen? Wat probeert de industrie eraan te doen en wat zijn de oorzaken? Naar hoe containers vervoerd worden is veel onderzoek gedaan door onder andere MARIN (Maritiem Research Institute Netherlands). Onze conservator Jan Briek zal tijdens deze presentatie ingaan op de achtergronden van containervervoer en de ontwikkelingen en gebeurtenissen door de jaren heen. Waarom is het containervervoer zoals het is vandaag de dag? Alleen al in Rotterdam passeren 7 miljoen containers per jaar. De grootste containerschepen hebben er meer dan 20.000 aan boord. Ontdek in deze lezing de wereld achter de cijfers.

“Wist je dat er per dag 5 á 6 miljoen containers wereldwijd vervoerd worden en het gaat zelden iets mis! Containervervoer is een van de best geordende vervoerstakken ter wereld.” Jan Briek, havenconservator Maritiem Museum Rotterdam.

Datum: 15 en 17 februari
Tijd: 15:00-16:00u
Kosten: Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs, deze kun je online kopen.
Aanmelden kan per email op ikduikinhetnieuws@maritiemmuseum.nl