28 augustus t/m 5 september 2021

Laat je inspireren door het Maritiem Festival!

Kom genieten, proeven, ontdekken en meedoen en maak zo kennis met de Rotterdamse haven van vroeger, vandaag en morgen. Precies op de plek waar de haven ooit begon, nodigen we je van 28 augustus t/m 5 september uit voor het Maritiem Festival! Ontdek de demonstraties maritieme ambachten van de smid, kom zeilen beschilderen met jouw droom voor de toekomst, stap aan boord van unieke gastschepen, luister naar de avonturen van de bemanning, ga mee op een rondvaart of kom plastic vissen voor schonere rivieren. Natuurlijk is er muziek op de kade en kun je proeven van al het heerlijks dat de zee ons biedt. Deze week is de museumhaven elke dag tot 20:00u geopend.

Zorg dat je erbij bent! Boek online je tickets, ook als je een kortingspas hebt >

 

 

28 augustus: Feestelijke intocht van onze schepen – kom je zwaaien?

Op zaterdag 28 augustus komt ons gastschip de ‘Balder’ Rotterdam binnenvaren via de Nieuwe Maas, de haringlogger wordt feestelijk onthaald door onze eigen museumschepen. Tijdens deze intocht hijst de 'Balder' vrolijk gekleurde zeilen die door Rotterdamse kinderen beschilderd zijn. De schilderingen zijn geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden 'zeilen met een verhaal': Sail a Future! Om 11:00u vaart de 'Balder' door de Erasmusbrug op weg naar hun eindbestemming: de Maritiem Museum Haven. Kom je zwaaien?

Lees hier meer over de gastschepen van het Maritiem Festival >

 

Genieten van live muziek en optredens vanuit je strandstoel op de kade

Op de kade zijn er wisselende muziekprogramma's zoals Kaapverdiaanse Morna liederen van Lena Evora over emigratie, heimwee en liefde voor het land, en symbool voor de vele Kaapverdische zeelieden die zich in Rotterdam vestigden na hun leven op zee. Ook muziek van het vrolijke duo van Timo de la Mar; jazz van het jonge talent van Bata4 en een carillon concert door de enige muziekboot ter wereld. En in samenwerking met Rotterdam Circusstad er ook op zondag 29 augustus een circusoptreden.

Demonstraties maritieme ambachten

In onze gloednieuwe werkplaatsen zijn medewerkers en vrijwilligers van het museum dagelijks bezig om onze historische vloot in topconditie te houden. Oude technieken, maritieme innovaties van toen, herleven in onze werkplaatsen. Bij de smid spatten de vonken ervan af  - doe je mee aan de workshops smeden?

Familie Botenbouw Challenge

In onze houtwerkplaats strijden twee families tegen elkaar om zelf het snelste houten sloepje te bouwen. Onder deskundige begeleiding van studenten van het Hout- en Meubileringscollege stropen zij de mouwen op en gaan aan de slag onder flinke tijdsdruk, want zondag 5 september moeten de sloepen af zijn. Dan worden deze te water gelaten en onderworpen aan een snelheidstest in de museumhaven! Kom je kijken en de families aanmoedigen? 

Het Maritiem Festival is het bruisende sluitstuk van de zomer en de warming up voor de Wereldhavendagen.