4 september 2020 t/m 6 september 2020

WE GOOIEN DE TROSSEN LOS!

Van vrijdag 4 t/m zondag 6 september organiseren we het jaarlijks terugkerende ‘Maritiem Festival’. Dit jaar gebeurt dat in een bijzondere vorm, helemaal 'anderhalve meter proof'. veel aandacht aan de duizelingwekkende hoeveelheid plastic, die in oceanen belandt. Het tallship de ‘Morgenster’ siert de haven met, door kinderen beschilderde, zeilen. Tijdens het weekend ben je welkom aan boord van tallship Morgenster en om het festivalgevoel te versterken zijn er zaterdag optredens van Circusstad Festival en op zondag sluiten we het weekend af met een opera over een aan plastic verslaafde zeemeermin. Ook de Wereldhavendagen zijn te gast bij het museum dit weekend met op de gevel van het museum de fototentoonstelling IN BEELD met hoogtepunten van 42 jaar Wereldhavendagen.

Plastic Soep schepen te gast

Rode draad tijdens dit weekeind vormt het thema ‘plastic soep’. Laat je verrassen door de diversiteit aan gastschepen die bezig zijn om dit grote probleem voor onze oceanen stapje voor stapje op te lossen. Van het enorme tallship de Morgenster tot de kleine WasteShark, een drone geïnspireerd op de walvishaai, die autonoom plastic opvist in havens over de hele wereld. Ook stichting Plastic Whale zal aanwezig zijn met hun van opgevist plastic gemaakte sloepen. Op zaterdag komt ook plastic soep surfer Merijn Tinga naar de museumhaven op zijn van plastic afval gemaakte sup-board waar hij een tocht door Nederland mee maakt om aandacht te vragen voor het plastic probleem. Kinderen kunnen van restmaterialen hun eigen recycled schip maken tijdens workshops.
Openingstijden ‘Morgenster: vrijdag van 15:00-17:00u, zaterdag van 10:00-17:00u en zondag van 11:00-14:00u
Plastic Whale en Wasteshark: vrijdag t/m zondag van 11:00-17:00u. Plastic vissen van 13:00-15:00u. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Plastic Whale op de gastensteiger.

Sail a future

Tallship de ‘Morgenster’ draagt ‘zeilen van hoop’ die eerder in de zomer door Rotterdamse kinderen beschilderd zijn, als een maritieme boodschap van hoop en liefde aan de kwetsbaren in de samenleving. Het schilderen van deze zeilen is een project waarbij het Maritiem Museum, samen met kunstenares Hetty van der Linden (initiatiefneemster), Opzoomer Mee, zeilschip de Eendracht, Aafje en Humanitas in het voortraject oud en jong, verhalen en schilderen, samen hebben gebracht in het project ‘Sail a future’. Tijdens het festival gaat het project door en kunnen ook bezoekers zeilen beschilderen met een boodschap van hoop voor de toekomst.

Kunstproject DARK HARBOUR - NIEUW LICHT

De ingewanden van sleepkast de Geertruida dompelen je onder in een korte zinnenprikkelende installatie over de relatie tussen Rotterdam en de Haven. Dit is vast een sneak preview van de serie Dark Harbour die eind dit jaar in zijn geheel te zien zal zijn in het museum. Laat je meevoeren in het verhaal van de haven.
Plaats: Museumhaven aan boord van de ‘Geertruida’
Tijd: 12:00-17:00u
Duur: 2 minuten
Kunstenaar: Caroline Bijvoet: totaalconcept / gedicht / schilderij / Lichtontwerp: Atelier Lek / Iris Dijkstra / Geluidsontwerp / soundscape: Sebastiaan Pos

Vrijdag 4 september

Online youtube webinar over technische oplossingen voor de ‘Plastic Soep’

Als vervolg op de talkshow over plastic soep eerder dit jaar, biedt het Maritiem Museum deze keer een webinar aan. Het webinar is bedoeld om scholieren en studenten te stimuleren om mee te denken over technische oplossingen voor de ’Plastic Soep’. Het webinar is in het Engels en wordt tussen 11:00 en 12:00u live gestreamd via het YouTubekanaal van het Maritiem Museum. Onder leiding van moderator Samantha Coleridge, vertellen drie pionierende organisaties over hun oplossingen voor dit mondiale probleem. The Ocean Cleanup vertelt over hde ‘Interceptor’, die plastic uit rivieren haalt voor dat het de oceanen bereikt. Richard Hardiman demonstreert zijn WasteShark en Ramon Knoester, van Clear Rivers, vertelt over hun internationale ambities en de samenwerking van het Maritiem Museum met technasia. Bekijk hier het volledige programma >

Uitzending Maritiem Festival TV op Open Rotterdam

Om 20:00 uur is op Open Rotterdam een speciaal programma te zien over de Plastic Soep, waarbij de plastic soupsurfer Merijn Tinga, de plastic jagers van Plastic Whale en de kapitein van de Morgenster vertellen wat zij doen om een deel van het probleem van de ‘Plastic Soep’ op te lossen. Ook komen maritieme innovaties als oplossing voor plastic soep aan bod. De uitzending is ook terug te kijken via openrotterdam.nl/uitzendinggemist, YouTube en Facebook. 

Zaterdag 5 september

Pop-up optreden Circusstad Festival

Be Flat is een Gents circus-/straattheatergezelschap opgericht door Ward Mortier en Thomas Decaesstecker. Zij hebben hun voorstelling naar aanleiding van de coronacrisis aangepast op een wijze die helemaal in hun straatje past. Met een mix van acrobatisch circus met urban sports spelen ze in op de omgeving met als enige attribuut een circusladder. Zij bewegen zich voort over de kade via verrassende objecten en plekken. Door deze ludieke interventies worden toeschouwers uitgenodigd om te kijken. 
Tijd: 14:30 en 16:00u

Zondag 6 september

Pop-Up optreden Operadagen

Als afsluiting van het Maritiem Festival een première: de eerste acte van de nieuwe opera 'Undine'. Een aan plastic verslaafde meermin strandt in de waterleiding tussen een aquarium en een hydroponische -water- binnentuin. In haar zoektocht naar hard, ongebruikt plastic ontmoet ze een werkloze filosoof en een door huwelijkse sleur verstarde buurvrouw. Verstoken van eigen magie ontstaat er een vreemde driehoeksverhouding waarbij iedereen zich verliest in de betovering van de ander.
Vanaf tallship de Morgenster echoot de klaagzang van Undine over de Rotterdamse wateren….
Tijd: 16:00-16:15u

Stefanie Janssen, zang en compositie / Michaël Brijs, fluit / Richard van Kruysdijk, elektronica en productie / Regie, Sjaron Minailo. De muziek is afkomstig uit de wonderlijke hedendaagse animatie-opera in wording 'Undine', met composities van Stefanie Janssen en Michaël Brijs (BE) in de regie van Sjaron Minailo.

Boek je ticket voor het Maritiem Festival online >