30 juni 2017

 no way back

Vrijdag 30 juni om 20:00u vertelt Pieter Heerema over zijn deelname aan de Vendée Globe, de grootste Franse zeilwedstrijd rond de wereld. Als eerste Nederlandse deelnemer vertelt hij deze avond over zijn ervaringen.
De Vendée Globe is een non-stop, solo zeilrace rond de wereld, zonder hulp van buitenaf. De route is simpelweg het oversteken van West naar Oost van de Indische, de Stille en de Atlantische oceaan, waarbij de drie beroemdste kapen (de Goede Hoop, Leeuwin en Hoorn) aan bakboord gehouden moeten worden.

Vendée Globe

De start en finish zijn in Frankrijk. Het is een race van uitersten. De zeilers moeten extreme weers- en zee condities trotseren als hoge en lagedrukgebieden, veranderlijke winden, hoge golven, slagregens, sneeuw en hagel, kou en hitte, de Doldrums. Het is een nautisch avontuur dat wreed kan zijn. In de afgelopen acht edities (vindt eens in de vier jaar plaats) is slechts iets meer dan de helft van de vloot erin geslaagd de race te voltooien. De geschiedenis van de Vendée Globe wordt gekenmerkt door mastbreuken, afgebroken kielen, medische noodsituaties, omgeslagen boten, aanvaringen en gewoon domme pech.
Een aantal van de vertrekkers gaat vol voor het wedstrijdresultaat, voor de overige zeilers is het volbrengen van de tocht het hoogste doel.

Ben je ergens aan begonnen moet je het ook afmaken

 

Pieter Heerema

Net als elke zeiler heeft Pieter Heerema een speciale band met het water en de zee. Zowel zijn intensieve wedstrijd zeilen als zijn professionele leven hebben hem altijd nauw bij de zee betrokken gehouden. Al in zijn jongensjaren voelde Pieter zich aangetrokken door het water en in die tijd tekende en bouwde hij allerlei bootjes. Op het water voelde hij zich op zijn gemak. Nu op 65-jarige leeftijd had deze bescheiden en bedachtzame ondernemer met zijn competitieve instelling de lat voor zichzelf weer erg hoog gelegd, het volbrengen van de Vendée Globe 2016-2017, aan boord van zijn 'No Way Back'.

In het kort
Datum: vrijdag 30 juni
Tijd: 20:00u
Locatie: entreehal van het Maritiem Museum Rotterdam.
Kosten: Deze lezing is uitverkocht!