22 februari 2018

Een herhaling van kapitale missers' 

Journalist Joris Luyendijk en wetenschapsconservator Jeroen ter Brugge plaatsen de kredietcrisis tegenover het einde van de VOC. De lezing vindt plaats op donderdag 22 februari om 20:00 uur in het Maritiem Museum.

De financiële wereld is constant aan veranderingen onderhevig, nieuwe digitale valuta concurreren met de oude, er komt een Brexit en er is politieke onrust in de wereld. Waar gaat het heen en wat kunnen we leren van de ‘kapitale missers’ uit het verleden?

Joris Luyendijk gaf in zijn succesvolle boek 'Dit kan niet waar zijn' een ontluisterend inkijkje in de Londense bankenwereld. Daar voltrok zich in 2008 een ramp: bij de kredietcrisis worstelden financiële grootmachten om te overleven. Deze malaise doet denken aan de crisis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) aan het eind van de 18e eeuw. Met een listige kaping gaven de Engelsen toen nog een extra zetje, zoals ook verteld wordt in de nieuwe expo 'How we ditched the Dutch' die nu te zien is in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling is voortgekomen uit het onderzoek van wetenschapsconservator Jeroen ter Brugge naar het schilderij van Britse Thomas Luny die de kaping van de laatste VOC-vloot in beeld bracht. Dit onderzoek valt in het brede wetenschapsbeleid van het Maritiem Museum, waarbij wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart wordt gestimuleerd.

In deze lezing zetten journalist Joris Luyendijk en historicus Jeroen ter Brugge heden tegenover verleden. Wat hadden bankiers tijdens de kredietcrisis kunnen leren van hun 18e-eeuwse voorgangers? Twee perspectieven op tijden, waarin economische grootmachten ten onder gaan in hun internationale strijd om de macht. Welke parallellen zijn er tussen deze twee gebeurtenissen en wat kunnen we er nu van leren?

Joris Luyendijk werkt al twintig jaar in de journalistiek. Hij schreef over het Midden-Oosten, de financiële sector en nu over populisme. Dit deed hij voor nationale media als NRC Handelsblad, de Volkskrant, de NOS en internationale media als The Guardian. Zijn boeken 'Het zijn net mensen' en 'Dit kan niet waar zijn' werden lovend ontvangen.

Jeroen ter Brugge is wetenschapsconservator bij het Maritiem Museum Rotterdam. In het kader van het Rotterdam Centre for Modern Maritime History, een samenwerkingsverband van het museum met de Erasmusuniversiteit, doet hij promotieonderzoek naar de Nederlandse scheepsbouw tussen 1870 en 1914 in internationaal perspectief. Hij publiceert over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot de maritieme geschiedenis en archeologie.

In het kort
Datum: donderdag 22 februari 2018
Tijd: 20:00u (inloop vanaf 19:30u)
Voor wie: iedereen
Kosten: € 17,50 incl. een consumptie en studenten (op vertoon van studentenpas) €10,00: koop je ticket online.

Vrienden, sponsoren en partners hebben gratis toegang op vertoon van Vriendenpas / vrijkaart / Partnerpas.
Aanmelden: Stuur een email naar secretariaat@maritiemmuseum.nl ovv 'Een herhaling van kapitale missers' of bel 010 413 26 80.

Wil jij ook 'Vriend' worden? Wordt nu lid en kom gratis naar de lezing voor maar € 42,50. Meld je aan via: vrienden@maritiemmuseum.nl of bel met 010-4132680

Fotografie: Merlijn Doomernik. en Theo de Man