30 juni 2019

Een muzikaal eerbetoon aan Rotterdamse jazzclubs

Beleef spannende jazzconcerten op de meest karakteristieke plekken van Rotterdam zoals de Maritiem Museum Haven in een ontspannen festival setting.

De Historische Jazzroute ‘Van Pschorr tot Bird’ markeert en eert vijf verdwenen historische jazz locaties die veelbetekenend zijn geweest in de Rotterdamse jazzgeschiedenis. Vlakbij de voormalige jazz plekken vinden op zondag 30 juni buitenconcerten plaats op markante Rotterdamse plekken: de Maas met uitzicht op de ‘Zwaan’ en ‘Blokkendoos’, de historische Leuvehaven bij het Maritiem Museum, de gezellige Oude Binnenweg bij de oudste cafés van Rotterdam, het plein voor de Laurenskerk (het enige middeleeuwse gebouw in Rotterdam) en eindigend bij het hippe podium BIRD in de Hofbogen.

Vijf gerenommeerde musici (Benjamin Herman, Shirma Rouse, Hermine Deurloo, Joost Patocka en Niek de Bruijn) cureren elk een podium waar zij tezamen met eindejaarsstudenten van Codarts een muzikaal programma samenstellen, geënt op de historische jazzclub waar het podium zich bij bevindt. Het programma is gratis te bezoeken en je kunt al wandelend of fietsend deelnemen aan de gehele route. Het is ook mogelijk op slechts één of enkele concerten te bezoeken.

14:00u optreden Shirma Rouse maritiem museum haven

Op de tweede locatie van de Jazzroute geeft zangeres Shirma Rouse onder begeleiding van Codarts BigBand een optreden in de museumhaven, tevens de aftrap van het Sinfonia Maritiem Festival. De Rotterdamse Shirma Rouse is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Haar enorme bereik, soulvolle en rijke stemgeluid maken haar tot één van de meest gevraagde zangeressen van Nederland.

Van 1912 tot 1940 was de Schiedamsedijk de uitgaansplek van de gewone man met meer dan 100 kroegen en vele dames van lichte zeden. De Cosmopoliet was de meeste bekende, zeker nadat het orkest Malando met hun muzikale ode aan de Cosmopoliet onder de naam Olé Guapa een million selling hit scoorde. In 1940 werd de Schiedamsedijk compleet vernietigd bij het bombardement waarna de jazz én de dames van lichte zeden vertrokken naar Katendrecht.

‘Van Pschorr tot BIRD’ is een programma in het kader van 100 jaar jazz in de stad en is een initiatief van Jazz International Rotterdam in samenwerking met Codarts en North Sea Round Town.

Wanneer: zondag 30 juni
Tijd optreden Shirma Rouse: 14:00u
Waar: Maritiem Museum Haven
Kosten optreden: gratis entree. Wil je meer info over de jazzroute of een zitplaats? Klik hier voor meer info over een VIP ticket voor de historische Jazz route >