27 september 2019 t/m 29 september 2019

In het weekend van 27 september wordt onze Stadsgraanzuiger No 19 onder stoom gebracht bij Water-rAnt in Antwerpen. Ook zijn er rondvaarten op onze stoomsleepboot Volharding 1. Voor dit festival hebben honderd authentieke schepen zich verzameld in de Belgische stad. Je maakt er kennis met meer dan twintig watererfgoed en nautische organisaties.

Water-rAnt

Water-rAnt brengt het watererfgoed van Antwerpen, van de haven van Antwerpen en van de Scheldedelta dichter bij een zo ruim mogelijk publiek. Meer dan 100 authentieke schepen onder zowel Belgische maar ook Nederlandse vlag komen samen in de oudste dokken van de historische stad. 35 watererfgoedorganisaties en nautische spelers staan klaar om iedereen te informeren over de waarden van hun werking: restauratie, verzameling en behoud, opleiding, openstelling. Water-rAnt is een feest voor het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks. Duik in de wereld van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben. Luister naar de verhalen van de bemanningen. Ruik de geur van authenticiteit.

Stadsgraanzuiger No 19

In het begin van de twintigste eeuw werd met de Stagsgraanzuiger No 19 lading van een zeeschip overgeladen naar kleinere binnenschepen. Een graanelevator werkt niet veel anders dan een stofzuiger. Met vier buizen wordt het graan uit het scheepsruim gezogen tot bovenin de toren. Anders dan bij een stofzuiger worden de graankorrels er niet vastgehouden: ze worden opgevangen, gewogen, en in precieze hoeveelheden in het ruim van het binnenschip ernaast gestort.

Een stoommachine drijft twee geweldige vacuümpompen aan. Daarmee verzet de graanzuiger tot 200 ton graan per uur. Een schip lossen met de hand duurde al gauw een hele week. Enkele graanzuigers klaarden deze klus in amper een dag. Bovendien zijn de graanzuigers drijvend, en hoeft het schip voor het lossen dus niet aan de kaai te meren. Op 2 februari 1988 werd de laatste taak met een drijvende graanzuiger verricht. Stadsgraanzuiger no 19 werd in 1985 verkocht aan het Maritiem Museum Rotterdam. Het is de laatste nog werkende graanzuiger ter wereld.

Volharding 1

De Volharding 1 is één van Nederlands laatste op kolen gestookte stoomsleepboten. Het gebruik van stoom als aandrijfmiddel maakt de sleepboot tot een betrouwbaar en krachtig bedrijfsvaartuig. Bij festival Water-rAnt verzorgen de vrijwilligers van de Volharding op 28 en 29 september rondvaarten vanaf de Droogdokken. Bezoekers mogen ook een kijkje nemen in de machinekamer.

Samenwerking Maritiem Museum en MAS

De Stadsgraanzuiger No 19 behoort tot de topstukken van het Maritiem Museum Rotterdam. Het object is te gast bij het MAS in het kader van een internationaal samenwerkingsproject met het Maritiem Museum Rotterdam.

Data: vrijdag 27 september t/m zondag 29 september
Locatie: MAS, Antwerpen

De graanelevator is toegankelijk voor publiek tijdens de openingstijden van het festival.

De Volharding vaart op 28 en 29 september.

Kijk voor meer informatie op de website van Water-rAnt >