Welkom aan boord

In onze museumhaven ontdek je uniek varend erfgoed. Naast onze eigen schepen en kranen nodigen we regelmatig andere unieke schepen uit om zich tijdelijk te presenteren aan onze bezoekers. Van tallships tot de plastic sloepen van Plastic Whale en van een high tech solarboot tot patrouillevaartuig: je bent welkom aan boord! 

t/m 5 september: Time is Money, de laatste parlevinker van Nederland te gast

Deze varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur in Nederland. Vroeger deed de schippers en schippersvrouwen hun boodschappen vanaf hun eigen schip, want om het schip stil te leggen voor boodschappen, daa was er geen tijd voor. Boodschappen doen bij de parlevinker, de varende kruidenier, was veel sneller want het schip kwam gewoon bij het binnenvaartschip langszij. Eigenaar Wim van Hooren is een bekende in het schipperswereldje, hij vaart al 45 jaar rond met zijn parlevinker, eerst als supermarkteigenaar en sinds 2008 struint hij de Nederlandse wateren en nautische evenementen af. Time is Money is een oude bekende bij het museum, want van 2008 t/m 2012 lag het schip ook hier bij het museum.

Parlevinkers bestaan sinds ca 1930 en zijn kleine levensmiddelenwinkeltjes op het water. Het handelsgebied van de parlevinkers ligt voornamelijk rondom sluizen waar schepen moeten wachten om geschut te worden. Daardoor is er tijd om hen van levensmiddelen te voorzien. Ze verkopen hoofdzakelijk brood, groente, klompen en handschoenen, vanuit een bootje dat met roei¬spanen wordt voortbewogen. Later worden de roeispanen vervangen door een motor. De ‘Time is Money’ is zo’n gemotoriseerde parlevinker. Het assortiment is dan inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kleine 'superamarkt te water'. Sinds 2008 is het beroep parlevinker door de modernisering uitgestorven.

Openingstijden: zondagen 13:00 - 16:30u. 

Zaterdag 11 juni: Helena en Oosterschelde te gast

HELENA

De HELENA werd gebouwd in 1875 en is het oudste, nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Het schip is na een uitgebreide restauratie weer volledig in authentieke staat gebracht. Het schip is sierlijk gelijnd met een hoog gewelfd achterschip. De uitgebreide restauratie werd in 2003 voltooid en sindsdien vaart het schip dagtochten in de wateren rond Rotterdam. Tijdens verblijf aan boord ervaar je het rivierzeilen als in de glorietijd van de zeilende Rijnvaart.

OOSTERSCHELDE

De driemast topzeilschoener OOSTERSCHELDE is de laatst overgebleven originele Nederlandse driemaster. Gebouwd in 1917 voor de internationale handelsvaart en volledig gerestaureerd in 1992. Met een masthoogte van 36 meter en een lengte van 50 meter is de OOSTERSCHELDE een indrukwekkende verschijning. In de ruime salon met gelakt hout, glimmend koper, een piano, een bar en zelfs een houtkachel proeft u de sfeer uit het verleden. De OOSTERSCHELDE is erkend als monument met grote culturele en historische waarde. Na de restauratie maakte de OOSTERSCHELDE tweemaal een reis rond de wereld en bezocht ze meer dan 50 landen op 5 continenten. Het schip zeilde in tropische streken, maar ook werden meerdere poolexpedities ondernomen naar Spitsbergen, Antarctica en South Georgia. En er staat een nieuwe wereldreis gepland van 2023 t/m 2025. Zeil je mee?

Openingstijden: zaterdag 11 juni van 10:30 - 16:30u.

In 2022 zullen er nog meer mooie en bijzondere schepen te gast zijn in onze museumhaven. We verwachten onder andere schepen zoals: zandaak 'Door Gunst Verkregen', Theaterschip 'Serendiep' en natuurlijk is deze zomer de 'Pieter Boele' weer te bewonderen in de haven.