De hele zomer

Gastenschepen in museumhaven

In de Maritiem Museum Haven liggen deze zomer ieder weekend gastschepen aan de steiger. Je kunt deze schepen bewonderen en zelfs een kijkje aan boord nemen.

Wil jij één van de schepen bezoeken? Iedere vrijdag zijn ze sowieso open, tussen 12.00 en 16.00 uur. Eventuele extra openingstijden worden aangegeven. Je bezoekt deze schepen gratis op vertoon van je toegangskaartje van het Maritiem Museum.

13-14 juli | Konvooi op koers voor Méditerranée

Vier historische schepen doen de museumhaven aan, voordat zij - in een konvooi van vijf schepen - koers zetten naar een maritiem festival in de mediterrane havenplaats Sète. Op 10 juli arriveert sleepboot Brittania als eerste; daarna komen ook sleepboot Alberdina, Hasselteraak Gerrigje en luxe motor Niets zonder Gods zegen. In de museumhaven nemen ze op 14 juli hun officiële vrachtbrieven in ontvangst. Er is dan een feestelijke dag in Franse sferen. Lees meer >

De feestelijkheden in Sète vinden plaats met Pasen 2020, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het festival. De schepen zijn gevraagd door de Voies Navigables de France (VNF) om op te treden als ambassadeurs van de Franse kanalen, een historisch netwerk van waterwegen. Zij vervoeren allerlei streekproducten, zoals bier uit Rotterdam, hagelslag en pepernoten. Ook nemen ze de boot en het orgel van de enige watermuzikant ter wereld, Reinier Sijpkens, mee. Hij is namelijk ook van de partij in Sète. De tocht naar Zuid Frankrijk is ruim 1.100 kilometer lang en gaat door meer dan tweehonderd sluizen.

12 t/m 17 juli | Hasselter aak Gerrigje te gast

De Hasselter aak die wij in onze varende collectie hebben, Annigje (1908), kan tijdelijk op gezelschap rekenen. Op 12 juli meert namelijk de Gerrigje aan, een Hasselter aak uit 1901 die gebouwd is op werf van Appelo in Zwartsluis. Oorspronkelijk voer het schip - met turf - in Overijssel en Drenthe; nu ligt het in Het Groene Hart en de Haarlemmermeer. De Gerrigje maakt deel uit van het konvooi van historische schepen dat - zoals hierboven beschreven - naar de Mediterrane havenplaats Sète vaart. Daar zullen de schepen een groot maritiem feest met hun aanwezigheid opluisteren.

9 t/m 11 augustus | Berge Stahl op schaal

Eigenlijk is de echte Berge Stahl 50x zo groot als het model dat in onze museumhaven ligt. Modelbouwvereniging Neptunus heeft deze enorme bulkcarrier op schaal nagemaakt in 2010, toen dit schip de Rotterdamse haven zo'n tien keer per jaar aandeed. Toen het 342 meter lange vaartuig in 1986 werd opgeleverd, waren er slechts twee havens in de wereld groot genoeg om aan te leggen. Vooral de diepgang van bijna 23 meter maakte indruk: een flatgebouw van zes verdiepingen, maar dan onder water! De diepte van de Eurogeul in de Noordzee, de aanloop voor de haven van Rotterdam, is ongeveer 24 meter. De Berge Stahl ligt bij ons aan de steiger om stil te staan bij dit havenicoon. Ook nemen de modelbouwers hun bassin mee en een groot aantal kleinere modellen, waar jong en oud mee kan varen.

12 t/m 17 augustus | Pieter Boele doet Rotterdam aan

De Pieter Boele is één van de varende topstukken uit onze collectie. Normaalgesproken is dit schip aangemeerd in Dordrecht, maar van 12 t/m 17 augustus is deze Rijnstoomsleper uit 1893 te bewonderen in onze museumhaven! Ontdek deze stoomsleper, die is ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd, in combinatie met andere schepen, een stoomsleper gehuurd voor de tocht over de rivieren. De Pieter Boele was één van de laatste stoomslepers die in 1965 verdrongen werd door de opkomst van de huidige duwschepen. Méér over de Pieter Boele >

18 t/m 29 augustus | Reserve V

De Reserve V is een antiek vrachtscheepje van het type Katwijker, gebouwd in 1926 bij scheepswerf  Boot in Leiden. Tot de jaren tachtig werd het schip gebruikt als vrachtschip voor stukgoed en later als classificeerdersvaartuig met pompen en compressoren in de Rotterdamse havens. Daarna werden de pompen gesaneerd en werd het schip verbouwd tot een varend woonschip met stalen opbouw, passend bij het antieke casco. Het schip is tegenwoordig smaakvol ingericht met nadruk op ruimte en comfort, waar de opvarenden van kunnen genieten tijdens een van de dagtochten vanuit Meerkerk, het Merwedekanaal of Gorinchem.

26 aug t/m 8 sept | Duurzaam Jacht Ya

Duurzaam Jacht Ya was het eerste schip dat - van 2016 tot 2018 - rond de wereld zeilde zónder gebruik van fossiele brandstoffen. Aan boord vind je ook geen gas, benzine of diesel: het schip krijgt energie via zonnepanelen en wekt zelf, als het zeilt, stroom op via twee waterdynamo's. Zo kan de Ya energieneutraal varen. Schipper Peter Hoefnagels is aan boord aanwezig om je te laten ervaren, hoe simpel fossielvrij varen eigenlijk is. Hij geeft ook korte workshops, waarbij je bijvoorbeeld zelf stroom leert maken.

31 aug t/m 1 sept | Kamper Kogge

Volgens wetenschappers is de Kamper Kogge de meest originele van alle koggen die tot dusver zijn nagebouwd. In 1994 start een groep enthousiastelingen, na de vondst van een kogge-wrak uit 1340, met de bouw. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen en technieken, die scheepsbouwers in de middeleeuwen ook gebruikten. Onder grote belangstelling wordt de Kamper Kogge drie jaar later te water gelaten. Een team van vrijwilligers houdt het schip sindsdien in de vaart.

Pieter Boelen - Maritiem Museum Haven