5 oktober 2019 t/m 6 oktober 2019

In de Maritiem Museum Haven liggen regelmatig gastschepen aan de steiger. Je kunt deze schepen bekijken en, als de bemanning aanwezig is, zelfs een kijkje aan boord nemen! 

Konvooi op koers voor Méditerranée

Vijf historische schepen doen de museumhaven aan voordat zij koers zetten naar het maritiem festival in de mediterrane havenplaats Sète, waar ze uitgenodigd zijn als eregasten. De Friese skûtsje De Jonge Durk, de sleepboten Brittania en Alberdina, de Hasselteraak Gerrigje (zusterschip van onze eigen Annigje) en de Luxe motor ‘Niets zonder Gods zegen’ zijn het weekeinde van 5 en 6 oktober de gehele dag te bezoeken voor publiek. Tot zondagmiddag 15:00 uur, want dan vertrekken ze richting Frankrijk. Dat wordt een feestelijk en emotioneel uitzwaaimoment – met muzikanten, een Franse delegatie, vrienden en familie en natuurlijk onze bezoekers. 

De feestelijkheden in Sète vinden plaats met Pasen 2020, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het maritieme festival 'Escale a Sète'. De schepen zijn gevraagd door de Voies Navigables de France (VNF) om op te treden als ambassadeurs van de Franse kanalen, een historisch netwerk van waterwegen. Zij vervoeren allerlei streekproducten, zoals bier uit Rotterdam, tulpenbollen en gedroogde mestkorrels. Ook nemen ze de boot en het orgel van de enige watermuzikant ter wereld, Reinier Sijpkens, mee. Hij is namelijk ook van de partij in Sète. De tocht naar Zuid Frankrijk is ruim 1.100 kilometer lang en gaat door meer dan tweehonderd sluizen.

De bijzondere reis is te volgen via een eigen Facebookpagina en wie het juiste aantal sluizen raadt waar de schippers doorheen moeten op weg naar Sète, kan zelf een vaarvakantie in Frankrijk winnen.

Programma zondag 6 oktober

11:00 – 14:00 Doe mee aan de workshop zeilen schilderen 'Sail a Future' met Hetty van der Linden
12.00 Inladen van het Rotterdamse bier van de Kaapse Brouwers
13.45 Concert Viswijven Grietje Sprot
14.30 Concert Reinier Sijpkens
15:00 Vertrek van de schepen uit de Leuvehaven. Zakdoeken worden uitgedeeld voor een gedenkwaardig en emotioneel uitzwaaimoment.