Welkom aan boord

In onze museumhaven ontdek je uniek varend erfgoed. Naast onze eigen schepen en kranen nodigen we regelmatig andere unieke schepen uit om zich tijdelijk te presenteren aan onze bezoekers. Van tallships tot de plastic sloepen van Plastic Whale en van een high tech solarboot tot patrouillevaartuig: je bent welkom aan boord! 

Haringlogger Iris - 9 maart t/m 22 april 

De Iris is een haringlogger die tot 1926 onder de naam ‘Pallas’ voer vanuit Vlaardingen. Zeilloggers behoorden toen tot de snelste en mooiste zeevarende zeilschepen van de Nederlandse vloot. Toen het zeilend vissen op haring niet langer rendabel was werd ze verkocht. Ze werd omgebouwd en voer meer dan 40 jaar als vrachtschip, onder de Zweedse vlag, in de Oostzee en de Botnische golf. In 1975 kwam ze terug naar Nederland en werd ze gerestaureerd en omgebouwd tot een schip dat ingezet kon worden voor de chartervaart. Sinds 2001 zijn Marianne en Ben Bos de trotse eigenaars en wordt ze Iris genoemd. De Iris is nog steeds voornamelijk in buitenlandse wateren te vinden. Onder leiding van kapitein Ben en stuurvrouw Marianne vaart de Iris tussen Nederland, Frankrijk en Engeland en langs de Ierse en Schotse kust. Thuishaven van het schip is de prachtige Veerhaven in Rotterdam.

Viskotter en berucht smokkelschip Lammie - 9 maart t/m 22 april

De Lammie werd in 1939 gebouwd als viskotter en onder de naam ‘Vertrouwen’ viste zij in de wateren rondom Texel. Begin jaren ’70 kwam het schip in particuliere handen en onder de naam Lammie (HD160) werd ze berucht als smokkelschip. Het schip speelde een rol bij de legendarische politieacties tegen de drugshandel in de jaren ’70. Na een wekenlang durende reis vanuit Libanon werd de Lammie in 1974 tot zinken gebracht omdat de driekoppige bemanning zich niet over wilde geven aan de politie. Toen het een aantal dagen later in de takels naar de haven van Den Helder werd gesleept bleek er 1600 kilo hasj en 40 liter hasjolie aan boord te zijn. De totale straatwaarde van dit transport was destijds 25 miljoen gulden. Dus als de muren konden praten, zouden ze je heel wat kunnen vertellen tijdens je bezoek aan boord. In 1978 werd het schip verbouwd tot zeilend charterschip en voer zij op de Middellandse Zee. Uiteindelijk kwam het schip in 1983 terug naar Nederland en kwam zij onder de naam Lisa in gebruik als varend woonschip. De huidige eigenaren hebben het schip weer de naam Lammie gegeven.
Te gast: Lammie is van  te gast in onze museumhaven. Openingstijden volgen.

Wil je meer weten over de Lammie als smokkelschip? Klik hier voor het tv programma 'Andere tijden' over 'De jacht op de Lammie'.