13 en 14 augustus

Het weekend van 13 en 14 augustus staat in het teken van de Dockyard’s, de stoere en sterke schepen van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).
Zaterdag 13 augustus zijnde Dockyard XIII en de Dockyard Vte bewonderen aan onze gastensteiger. Tijdens de Dockyard’s stoomslepersdag, op zondag 14 augustus, kun je met de Dockyard III en V en vaartocht maken naar Heijplaat waar je een rondleiding krijgtin dit bijzondere dorp. Vervolgens wordt de dag afgesloten met een kopje koffie en taart in het beroemde havencafé Courzand.

Dockyard's: de vloot van RDM

Rond 1950 worden de schepen gebruikt om zeeschepen te verslepen die gerepareerd moeten worden. Ook assisteren de stoomslepers bij het verslepen van nieuwbouwschepen die bij de RDM van stapel lopen en naar de afbouwkade gesleept moeten worden. De ‘Dockyard’s vervoeren ook personeel van de RDM dat reparaties aan boord van schepen moet verrichten. Dit levert de stoomslepers de bijnaam ‘dienstfiets’ op. De Dockyard XIII was echter een uitzondering, deze motortender had een dieselmotor en werd uitsluitend gebruikt als directievaartuig en veerpond voor het personeel dat niet woonachtig was op Heijplaat.

Dockyard XIII

Dockyard's stoomslepersdag

Tijdens de Dockyard's stoomslepersdag op 14 augustus gaan de Dockyard's terug naar hun thuishaven bij Heijplaat. Hier krijgen de opvarenden een rondleiding en sluiten we de dag af in het beroemde havencaé Courzand. Programma 14 augustus >

Tuindorp Heijplaat

Heijplaat is ontstaan als woonwijk voor arbeiders van de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) die in 1904 hier begon met onderhoud en bouw van schepen. Heijplaat ligt relatief ver buiten Rotterdam en was dus ook moeilijk bereikbaar voor de werknemers. In 1914 werd de NV Bouwmaatschappij Heijplaat opgericht, die opdracht gaf tot het bouwen van een toentertijd moderne wijk in de vorm van een tuindorp. In het begin van de jaren twintig was het tuindorp af en vormde een gemeenschap met eigen scholen, winkels, feestzaal en kerken. In de huidige bebouwing zijn nog goed de structuren van het tuindorp te vinden.

In 1934 is aan de Nieuwe Maas direct ten westen van Heijplaat Quarantainestation Heijplaat geopend voor zeelieden met besmettelijke ziekten. Daarnaast ligt het idyllisch gelegen rivierstrandje, het enige natuurlijke zandstrand van Rotterdam.

Café-restaurant Courzand

Courzand was een geliefd café voor zeelieden en de werknemers van de RDM. Het café werd in 1917 geopend en door de jaren heen hebben verschillende eigenaren hun eigen stempel op het café gedrukt. In 2017 heeft de huidige eigenaar het café gerestaureerd en nu is weer de oude jugendstil/art-deco stijl van weleerte zien. 

Campus RDM

Doordat de RDM verdween en het aantal havenarbeiders verminderd is, is de wijk in aanzien achteruitgegaan; winkels sloten en de levendigheid verdween. Sinds 2008 wordt het RDM-terrein ontwikkeld tot een onderwijscampus, wat voor nieuwe bedrijvigheid zorgt.

Boek hier je ticket voor de Dockyard's stoomslepersdag >