Donderdag 26 november

feedback om compleeT verhaal te vertellen


Het Maritiem Museum Rotterdam gaat de dialoog aan met museumbezoekers en experts over het tentoonstellen van collectie met een koloniaal verleden. Daarom houdt het museum op 26 november een online dialoogmiddag en vraagt bezoekers om hun mening. Een panel bestaande uit diverse deskundigen onder leiding van schrijver Abdelkader Benali zal discussiëren over het tentoonstellen van kunst die de zeevarende geschiedenis toont in volle glorie, in de wetenschap dat deze periode een sterke schaduwkant heeft.

Waarom?

Er zijn meerdere aanleidingen om een dialoog over kunst met een koloniaal verleden aan te gaan. Allereerst de aankomende tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, die het Maritiem Museum in samenwerking met Boijmans van Beuningen vanaf februari 2021 presenteert en zes eeuwen maritieme schilderkunst toont aan het publiek. Een deel van de tentoongestelde werken toont het Nederlandse perspectief van die tijd, maar vertelt niet het hele verhaal met aandacht voor de verschillende perspectieven in de samenleving. En dat is nadrukkelijk wat het museum juist wel wil doen, samen met de stad en z’n bewoners. Daarnaast is het onderzoek naar het Rotterdamse slavernijverleden, waarvan de uitkomsten zaterdag bekend werden, een belangrijk moment van reflectie voor het Maritiem Museum dat het maritiem erfgoed van de havenstad namens alle Rotterdammers beheert, onderzoekt en presenteert.

Wanneer

Aan de dialoogmiddag doen verschillende deskundigen mee. De middag staat onder leiding van schrijver Abdelkader Benali en is live te volgen via de website van het Maritiem Museum Rotterdam. De uitzending start om 14.00 uur op donderdag middag 26 november.

Het panel

Het panel bestaat uit Francio Guadeloupe, Nancy Jouwe, Mylo Freeman, Lea van der Vinde en Alex van Stipriaan.

Bekijk hier de livestream

Op donderdag 26 november 2020 kun je hier vanaf 14.00 uur de livestream volgen:

Zie je de livestream niet? Ga dan naar ons Youtube kanaal!

Geef je mening

Om de mening van het publiek te verzamelen, is vanaf begin november een presentatie met enkele kunstwerken te zien aan de Blaakzijde van het Maritiem Museum Rotterdam. De bezoeker kan zijn of haar mening geven via  www.maritiemmuseum.nl/dialoog. De suggesties van de museumbezoekers zullen worden voorgelegd aan de experts en spelen een rol in de keuzes van het museum bij het vertellen van verhalen over kunstwerken met een relatie tot het koloniaal verleden.

 

 


Foto: Witte de With (Jan Daemen Cool)