23 maart 2019

Lezing in het kader van de Boekenweek

Het thema van de Boekenweek 2019 is ‘De moeder de vrouw’. Dit komt uit een gedicht van Martinus Nijhof over de binnenvaart. In deze lezing zal schrijfster Karin Anema naar aanleiding van haar boek ‘Boegwater’ meer vertellen over het leven aan boord van binnenvaartschepen en de besloten binnenvaartcultuur.

Conservator Ron Brand, van het Maritiem Museum, vertelt over de uitgebreide bibliotheekcollectie van het museum en over binnenvaartromans. Wat zijn de beste titels?

Boegwater

Eén van de favorieten is ‘Boegwater’ van schrijfster Karin Anema. Zij komt op zaterdag 23 maart vertellen welke levenswijze ze ontdekte toen ze voor dit boek in de wereld van de binnenvaart stapte. Wat voor mensen zijn dat, die schippers? In haar presentatie laat Anema hen in actie zien,en ze vraagt zich af wat hen verbindt? Hun verhalen gaan over hun strijd om het bestaan. Over vroeger en over de toekomst. In haar boek legt Karen Anema de ingrijpende transitie in de binnenvaartcultuur bloot. Van zeilend vrachtschip tot 4.000 tonners. Van geen communicatiemiddelen naar boordcomputer en auto aan boord. Van zwaar werk naar automatisch. Vroeger waren er veel contacten onderling maar nu alleen nog bij een aanvaring. Wat maakt het varen en de binnenvaart zo aantrekkelijk voor de mannen en vrouwen in de vaart?

In het kort

Datum: Zaterdag 23 maart
Tijd: 14:00-15:00u
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs
Aanmelden via: secretariaat@maritiemmuseum.nl onder vermelding van lezing Karin Anema.