19 augustus 2017 t/m 20 augustus 2017

Zo groot als de containerschepen van Danser Group, zie je ze niet vaak in onze museumhaven! Toch meren op zaterdag 19 en zondag 20 augustus twee container-kolossen aan: de Alsace-Hollande (zaterdag) en de Eiger-Nordwand (zondag). Schepen van bijna 200 meter lang en ruim 10 meter breed, met ruimte voor maar liefst 350 containers.

Dit grote bezoek wordt gevierd met een speciaal Containerweekend in het museum én de haven! Ben jij al wel eens aan boord geweest van een echt containerschip? Breng in dit weekend een bezoekje aan de stuurhut, volg een rondleiding en bekijk op de kade, hoe multifunctioneel containers zijn. In de entreehal van het museum kunnen kinderen hun eigen container knutselen en spelen de jongste bezoekers met de containerschepen in een heuse mini-haven.

Wil jij zien hoe de schepen zich onze haven in manoeuvreren?
Kom dan zaterdag 19 augustus, tussen 9.00 en 9.30 uur, kijken op de kade van de museumhaven en op zondag tussen 10.00 en 10.30 uur. 


De giga-schepen van Danser

De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand zijn schepen van de Danser Group uit Sliedrecht, dat al 35 jaar containers op binnenvaartschepen vervoert. Het bedrijf begon ooit tussen Rotterdam en Basel in Zwitserland, maar vaart inmiddels door heel Europa. De Danser-schepen die op bezoek komen, zijn een zogenaamd ‘koppelverband’. Door een bak die voor het schip bevestigd is, kunnen extra containers worden vervoerd. De schepen bieden een groen alternatief voor vervoer over de weg. Zo vaart de Eiger-Nordwand, als eerste binnenvaartschip ooit, bijna helemaal op vloeibaar gas. Veel groener dan bijvoorbeeld dieselolie.


Multifunctionele containers

Met containerschepen, zoals Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand, wordt van alles vervoerd: elektronica, textiel, schoenen, dranken en auto’s, maar ook bloemen, vlees en fruit. Je kan de enorme containers ook gewoon op het droge tegenkomen. Misschien ken je ze als compacte studentenhuisvesting of heb je ze gezien in de Maritiem Museum Haven. Op onze kade gebruiken we namelijk containers als opslagplaats vol stellages, als ‘kinderknutselplek’ of fietsenstalling.

 

In het kort

Datum: Zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus
Tijd: De hele dag, activiteiten starten op zaterdag om 10:00u en zondag om 11:00u

Verwelkom de Alsace-Hollande zaterdag 19 augustus, tussen 9.00 en 9.30 uur, in de museumhaven!  Op zondag vaart de Eiger-Nordwand tussen 10.00 en 10.30 uur de haven binnen. 

Voor wie: Iedereen
Kosten: Gratis excl. entree museum

Foto - binnenvaartcontainerschip - Danser Group