10 november 2017

meesterwerken van graveerkunst!

De collectie cartografie van het Maritiem Museum Rotterdam bestrijkt de gehele wereld. Als één van de weinige instellingen in Nederland bezit het museum een zogenaamde “Lafreri-atlas”, een laat zestiende-eeuwse Italiaanse atlas samengesteld met kaarten van Azië, Amerika, Afrika en Europa. Volgens overlevering creëerde de Romeinse uitgever Antonio Lafreri in de zestiende eeuw een nieuw genre in de cartografie door aan klanten kaarten op bestelling te leveren en te binden in een boekband. Andere Italiaanse uitgevers in onder meer Venetië volgden zijn voorbeeld.

Kleurrijke kaarten van Italiaanse kaartenmakers

Deze atlas bevat vele bijzondere kaarten waarvan sommige letterlijk uniek zijn. Heel bijzonder voor de Nederlandse cartografie zijn de kaarten die gekopieerd zijn naar de kaarten van Jacob van Deventer. Opvallend is ook dat er kaarten van Gerard Mercator aan de atlas zijn toegevoegd, een bewijs van de internationale kaartenhandel in het zestiende-eeuwse Europa.

Conservator Sjoerd de Meer en Rikkert Wijk hebben onderzoek naar deze ‘Lafreri-atlas’ gedaan en zullen je deze middag hier alles over vertellen.

Datum: 10 november 2017
Tijd: tussen 14:00 - 15:00 uur
Voor wie: iedereen
Kosten: gratis (excl. entree). Vrienden, sponsoren en partners hebben gratis toegang op vertoon van Vriendenpas / vrijkaart / Partnerpas.
Aanmelden: Stuur een email naar secretariaat@maritiemmuseum.nl ovv 'collectie in de spotlight' of bel 010 413 2680.