7 juni 2019

Feest in de haven

Op vrijdag 7 juni vieren wij het Drakenbootfeest ‘Duanwu Jie’ in de Maritiem Museum Haven. Deze belangrijke Chinese feestdag wordt ieder jaar op de 5e dag van de 5e maand volgens de Chinese kalender gevierd. Dit jaar vieren we deze feestdag ook bij het Maritiem Museum om de 40-jarige stedenband tussen Shanghai en Rotterdam onder de aandacht te brengen en onze banden met het China Maritime Museum te verstevigen. Wij openen deze dag ook de nieuwe Chinese vitrine in het museum met daarin een verwijzing naar de tentoonstelling ‘Introduction of the China Ancient Maritime Technology’ van het Maritime Museum in Shanghai. 

Chinese kunst en cultuur

Tijdens deze feestelijke middag zijn er Kungfu demonstraties en klassieke muziek op traditionele Chinese harp, uitgevoerd door Chinese studenten van het Conservatorium in Den Haag. Er zijn Chinese hapjes, er is een theeceremonie, een leeuwendans en demonstraties van de Nederlands kampioen drakenbootvaren. De River Dragons (in samenwerking met de Drakenbootvereniging Nederland) zijn deze middag te gast en vertellen je graag meer over hun drakenboten en de sport terwijl je aan de kade kan genieten van een Chinees hapje en een drankje. 

Zustersteden

China en Nederland zijn twee belangrijke maritieme naties die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar schijn bedriegt! Al vanaf het eind van de 16de eeuw ontmoeten Chinezen en Nederlanders elkaar, op hun zoektocht naar producten die Oost en West elkaar kunnen bieden, zoals thee en specerijen. De eerste concrete en succesvolle stappen van Chinezen om in Nederland zaken te doen stammen pas uit de jaren zeventig. Met name Rotterdam, dan de grootste haven ter wereld, heeft een grote aantrekkingskracht op de Volksrepubliek China. Een belangrijke mijlpaal vormt de verbintenis in 1979 tussen Rotterdam en Shanghai. Tot op de dag van vandaag is de zusterstadrelatie voor beide havensteden van enorm economisch en strategisch belang. Waar Rotterdam de 'Gateway to Europe' is voor China, is Shanghai de 'Gateway to China' voor Nederland.

In het kort

Datum: Vrijdag 7 juni

Programma museum
16.00 uur
Mini-concert door Chinese conservatoriumstudenten en Kungfu demonstratie ter gelegenheid van de openstelling van de China vitrine

Programma museumhaven
14:00 – 20:00 uur
Doorlopende presentatie van Chinese hapjes en tradities

14:00 – 16:00 uur
MACAU Virtual Reality Experience aan boord van coaster de ‘Zeemeeuw’

15:30 – 20:00 uur
Drakenboten ‘River Dragons’ aan de gastensteiger met demonstratie (19:00 uur) door de Nederlands kampioen.

17:30-18:00 uur
Leeuwendans en Kung Fu demonstratie door de Nederlandse WushuAcademie “Xian Quan”

Kosten: Gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs